Фахівці пояснили, чому нам потрібен здоровий сон та як його поліпшити

Щороку 19 березня відзначається Всесвітній день сну. Його започаткували для підвищення обізнаності щодо важливості гарного сну та його впливу на здоров’я. Наприклад, чи знали ви, що поганий сон пов’язаний з вищою масою тіла? Він може змусити вас відчувати втому та млявість протягом усього дня, а також може уповільнити ваш метаболізм. Слабкий імунітет і посилений потяг до їжі – це два найсерйозніші побічні ефекти порушення сну, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.

Нестача або порушення сну впливають на гормони, що регулюють апетит. Зокрема, вони можуть збільшити секрецію греліну, так званого “гормону голоду”. Таким чином, недосипаючи ви збільшуєте ризик переїдання і набору ваги.

Коли ви добре спите, вдень ви значно зосередженіші та продуктивніші. Хороший сон вночі може вплинути на когнітивні здібності, концентрацію уваги, продуктивність та працездатність.

Дослідження, проведене за участі понад 2800 жінок, показало, що поганий сон пов’язаний з повільнішою ходьбою, зниженням фізичної сили та великими труднощами у виконанні вправ.

Щоб поліпшити якість сну, ви можете випити молока з куркумою перед сном, уникати використання комп’ютерів і смартфонів принаймні за годину до того, як підете до ліжка, обирати легкі страви для вечері, відмовитись від алкоголю та кофеїну у другій половині дня, створити затишну атмосферу у спальні (комфортна температура, темрява, тиша), уникати фізичних вправ ввечері, адже вони завадять нормальній терморегуляції та розслабленню.

Ви також можете займатись у вечірній час діяльністю, яка допомагає заспокоїтись і розслабитись. Крім того, намагайтесь контролювати свій графік сну і лягати та прокидатись щоденно в один і той самий час.

Поділись


Новини партнерів