Науковці: Навіть невелика кількість цукру може збільшити вироблення жиру в печінці

Нове дослідження, проведене вченими з Цюріхського університету, виявило, що помірне споживання фруктози та сахарози може суттєво посилити вироблення жиру в печінці. Дослідження також передбачає, що ці індуковані цукром зміни жирового обміну можуть тривати протягом тривалого періоду часу, пише Жіночий світ з посиланням на New Atlas.

Попередні дослідження виявили, що фруктоза, зокрема, може порушити здатність печінки ефективно спалювати жир. Відомо, що раціон з високим вмістом фруктози пошкоджує мітохондрії та змушує печінку накопичувати жир, замість того, щоб спалювати.

Нове дослідження було покликане перевірити, чи може викликати такі ж порушення метаболізму помірна кількість цукру в раціоні. Близько ста молодих та здорових учасників було розділено на три групи плюс контрольна. Кожна група, що мала вживати цукор, споживала один напій на день з 80 грамами фруктози, глюкози або сахарози. Це приблизно дорівнює двом банкам коли.

“Власне вироблення жиру в організмі в печінці було вдвічі вищим у групі фруктози, ніж у групі глюкози або контрольній групі – і це не змінилось навіть через дванадцять годин після останнього прийому їжі або цукру”, – каже Філіп Гербер провідний автор дослідження.

Важливо, що результати показали, що сахароза посилює вироблення жиру в печінці до того ж рівня, що і у фруктоза. Попередні дослідження припускали, що лише фруктоза має такий негативний вплив на метаболізм жиру в печінці.

Гербер зазначає, що ці висновки свідчать про те, що відносно невелика кількість цукру в раціоні може викликати несприятливі метаболічні ефекти. І ці ефекти, як виявлялося, можуть тривати довше, ніж вважалося раніше.

“Вісімдесят грамів цукру щодня, що еквівалентно приблизно 0,8 літра звичайного безалкогольного напою, збільшує вироблення жиру в печінці”, – говорить Гербер. “І надмірно активне вироблення жиру триває протягом довгого періоду часу, навіть якщо більше не вживається цукор”.

Науковці кажуть, що їхнє дослідження мають нагадати про важливість обмеження споживання цукру. В даний час Американський фонд серця рекомендує чоловікам вживати не більше за 37,5 грамів доданого цукру на день, а жінкам – не більше за 25 грамів.

Поділись


Новини партнерів