4 корисні властивості вітаміну С, про які ви маєте знати

Вітамін С є необхідною поживною речовиною, споживання якої забезпечує багато переваг людському організму. Він повинен бути частиною повсякденного раціону. Цитрусові, такі як апельсин і лимон, а також ягоди мають високий вміст вітаміну С. Крім того, його можна отримати з овочів, таких як броколі, цвітна капуста, капуста та помідори, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Вітамін С збільшує силу та витривалість організму, тож особливо важливо споживати його в період хвороби і після них. Ось кілька корисних властивостей вітаміну С, про які вам потрібно знати:

Він змінює імунітет і допомагає опиратись інфекціям. Вітамін С відомий своїми властивостями підвищувати опір організму збудникам хвороб і боротися з різними захворюваннями. Він також відіграє важливу роль в метаболізмі, працюючи на клітинному рівні. Вітамін С покращує вироблення цитокінів лейкоцитами. Цитокіни – це комунікаційні білки, які виділяються з білих кров’яних клітин. Вони передають інформацію іншим клітинам, тим самим сприяючи реакції імунної системи. Вітамін С важливий для функції лейкоцитів – типу білих кров’яних клітин, які допомагають боротися з інфекціями.

Він корисний для шкіри. Як речовина, що стимулює вироблення колагену, вітамін С захищає шкіру від пошкоджень, спричинених ультрафіолетовим випромінюванням, і допомагає в процесі загоєння ран. Він також обмежує вироблення меланіну, допомагаючи при коричневих плямах, нерівномірній пігментації шкіри та тьмяності. Крім того, це перевірений засіб для боротьби зі старінням шкіри. На додачу вітамін С сприяє здоровому росту волосся та нігтів.

Він зміцнює здоров’я серця і м’язів. Що стосується здоров’я серця, вітамін С пов’язують із поліпшенням ліпідного профілю (серія аналізів крові), зменшенням  жорсткості артерій та поліпшенням функції ендотелію (в серці). Дослідження показали, що споживання вітаміну С може знизити фактори ризику серцево-судинних захворювань, такі як високий рівень холестерину ЛПНЩ (“поганого” холестерину) та тригліцеридів.

Вітамін С – антиоксидант, який захищає м’язові клітини від пошкодження вільними радикалами. Він також важливий для збереження щільності кісткової тканини. Крім того, він бере участь у виробленні колагену, який зміцнює суглоби та м’язи, сприяючи таким чином збільшенню фізичної сили. Для засвоєння заліза вітамін С теж потрібен.

Він зміцнює психічне здоров’я. Вітамін-С – дуже відомий антиоксидант. Однак про роль цієї поживної речовини у збереженні нашого психічного здоров’я знає не так багато людей. Вітамін С має здатність покращувати реакцію організму на стрес. Багато свіжих досліджень припускають, що окислювальний стрес може бути причиною багатьох нервово-психологічних проблем. Антиоксидантні властивості вітаміну С, відіграють терапевтичну роль і допомагають справлятися з тривогою, стресом, втомою та перепадами настрою. Крім того, було доведено, що споживання вітаміну С позитивно впливає на мислення та пам’ять.

Поділись


Новини партнерів