Що ви маєте знати про гестаційний діабет

Гестаційний діабет – це поширене ускладнення, пов’язане з вагітністю, яке вражає багатьох жінок. За даними досліджень, він розвивається у 1-14% вагітних жінок у Європі. З віком ризик розвитку ГД під час вагітності тільки зростає. Враховуючи кількість ризиків, гестаційний діабет є серйозною проблемою, яка може вплинути на перебіг пологів і на подальше життя жінки, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Dоctor.

Гестаційним діабет називають у випадку, якщо він вперше розвинувся під час вагітності. Не зважаючи на те, що він минає після народження дитини, ризики для здоров’я матері та негативні наслідки для дитини роблять його серйозною проблемою.

Хоча точна причина гестаційного діабету залишається незрозумілою, лікарі стверджують, що саме гормональні зміни під час вагітності можуть ускладнити для організму використання та синтез інсуліну. Також це відбувається при діабеті 2 типу.

Жінка зазвичай дізнається про гестаційний діабет приблизно на 22-му або 24-му тижні вагітності, коли рівень гормону, який називається плацентарний лактоген, є найвищим. Наявність гестаційного діабету збільшує ризик виникнення необхідності кесаревого розтину, смерті плоду та розвитку високого кров’яного тиску під час вагітності або діабету 2 типу у подальшому житті.

Гестаційний діабет не має особливих ознак, але жінки можуть відчувати численні симптоми, включаючи надмірну спрагу, шкірні інфекції, нудоту, втому та часте сечовипускання. Деякі фактори можуть збільшити ризик розвитку гестаційного діабету:

  • Пізня вагітність (після 35 років)
  • Наявність сімейної історії хвороби на діабет або інші хронічні захворювання
  • Висока маса тіла під час вагітності

Гестаційний діабет – це тимчасова проблема, яка зазвичай зникає після народження дитини. Однак за допомогою деяких заходів розвитку цього стану можна запобігти. Ось кілька кроків, які можуть зробити вагітні жінки:

  • Дотримуйтесь здорової дієти та регулярно займайтеся спортом
  • Слідкуйте за рівнем цукру в крові
  • Підтримуйте здорову вагу

Пам’ятайте, у більшості жінок із гестаційним діабетом вагітність протікає нормально, а діти народжуються здоровими, особливо якщо його вчасно виявили і контролювали фахівці, тому панікувати в жодному разі не варто!

Поділись


Новини партнерів