5 кроків, які допоможуть зменшити ризик переломів після менопаузи

Те, що жінки частіше за чоловіків страждають на остеопороз – це факт, підтверджений багатьма науковими дослідженнями.  Остеопороз – це серйозне захворювання, яке виникає коли ваші кістки починають втрачати щільність із віком. Лікарі вважають, що певна втрата щільності кісткової тканини є нормальним явищем, але занадто велика втрата кісткової тканини може призвести до того, що ваші кістки стануть пористими та слабкими, збільшуючи ризик переломів, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Як правило, у жінок легші та тонші кістки, ніж у чоловіків. Рівень естрогену, жіночого гормону, який захищає кістки, різко знижується після менопаузи, спричиняючи подальшу втрату кісткової маси.

Переважно остеопороз вражає жінок старшого віку, але починати його профілактику варто заздалегідь. Незалежно від вашого віку, ви можете вжити заходів для збереження кісткової маси та запобігання її втраті. Ось кроки, яких потрібно для цього вжити:

Переконайтесь, що споживаєте достатньо кальцію. Потреба у кальції залежить від вашого віку та рівня активності. Вагітним або годуючим жінкам потрібна така ж кількість кальцію, як і іншим жінкам того ж віку. Ви можете отримувати кальцій, який вам необхідний щодня, з їжею та/або добавками. За словами фахівців в середньому жінкам віком 9-18 років потрібно 1300 мг кальцію на добу, 19-50 років – 1000 мг, а жінкам після 50 потрібно 1200 мг кальцію кожного дня.

Перевіряйте щільність кісткової тканини. Особливо це важливо, якщо у вашій родині вже були випадки остеопорозу. Ви можете поступово втрачати кісткову тканину протягом багатьох років без жодних симптомів, поки незначне падіння не призведе до перелому. Тому краще знати про імовірні ризики.

Проводьте більше часу на сонці. Під впливом сонячних променів наша шкіра виробляє вітамін D, необхідний для правильного засвоєння кальцію з їжі та дієтичних добавок. Щоб подвоїти користь, ви можете займатись спортом на свіжому повітрі, зокрема вправи на гнучкість, присідання та віджимання допоможуть вам зміцнити кістки та м’язи, що їх підтримують.

Зверніться до гінеколога по консультацію щодо добавок естрогену. Рішення про прийом добавок естрогену після менопаузи варто приймати тільки з лікарем. Ваш лікар може пояснити плюси і мінуси цього кроку. Це правда, що естроген, гормон, якого жінки мають в достатній кількості до досягнення менопаузи, також захищає їх від зношування кісток та серцевих захворювань. Але ендокринологія є складною сферою, і будь-які гормони можна приймати тільки під наглядом лікаря.

Киньте палити і перейдіть на збалансований раціон. Зробіть свій раціон максимально різноманітним. Вживайте багаті на кальцій продукти, але у розумній кількості. Дослідження показують, що розлади харчової поведінки, як анорексія та булімія, також ослаблюють кістки. Куріння підвищує ризик переломів, при чому він прямопропорційний кількості сигарет, які людина викурює щодня. Те саме стосується алкоголю.

Поділись


Новини партнерів