Що ви маєте знати про симптоми та фактор ризику раку яєчників

Оваріальний рак є п’ятим за поширеністю серед жінок. Звісно, не всі пухлини, що розвиваються у яєчниках є раковими. Доброякісні пухлини рідко загрожують життю та не мають тенденції до поширення на інші частини тіла, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Ракові пухлини, відомі як злоякісні, навпаки – можуть охопити більшу частину яєчників і поширитися на інші частини тіла. Постійне здуття живота є однією із ключових попереджувальних ознак смертельної хвороби, цей симптом може супроводжуватися постійним болем у шлунку.

Людина зі зростаючою злоякісною пухлиною може відчувати труднощі під час вживання їжі. Зокрема, часто хворі відчувають ситість, коли з’їдають зовсім мало.

У більшості випадків при раку яєчників виникає часта потреба у сечовипусканні.

Якщо ви помічаєте в себе такі симптоми, варто пройти огляд у лікаря і здати відповідні аналізи. Звісно, всі ці ознаки можуть мати й інші причини, але перевіритись варто.

Ризик, що це виявиться саме рак, зростає, якщо:

  • Симптоми постійні
  • Ви відчуваєте їх більше 12 днів на місяць
  • З часом симптоми посилюються
  • Ви почали помічати їх протягом останніх 12 місяців
  • Ці симптоми для вас незвичні

Іншими симптомами раку яєчників можуть бути зміни у роботі кишечника, сильна втома та болі в спині.

Люди з мутацією гена BRCA1 або BRCA2 більш схильні до розвитку раку яєчників. Однак, вона лише збільшує імовірність, а не гарантує, що ви зіткнетесь із цим видом раку.

Більша частина пацієнток із раком яєчників – це жінки, віком більше 50 років, тому вік також є фактором ризику.

Окрім сімейного анамнезу та віку, існують й інші фактори, які можуть дещо збільшити ризик раку яєчників. Сюди належать відсутність дітей, відсутність грудного вигодовування та ендометріоз. Куріння може збільшити ризик розвитку муцинозного раку яєчників.

Поділись


Новини партнерів