5 поживних речовин, які підтримають ваш імунітет

Минуло більше року з початку пандемії і підтримка здорового функціонування імунної системи дуже важлива попри кампанії з вакцинації, які розгортаються по всьому світу, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Одним з найкращих способів зберегти здоров’я є дотримання збалансованого харчування. Університет Каліфорнії (UC Davis – Health) опублікував звіт із порадами експертів від свого зареєстрованого дієтолога Тіани Кері про продукти, які можуть допомогти зміцнити вашу імунну систему. Вона перелічує 5 поживних речовин, які називає обов’язковими для вживання, якщо ви хочете зберегти своє здоров’я і покращити імунну функцію:

Вітамін А (бета-каротин):  Цей вітамін сприяє здоров’ю кишечника та дихальної системи. Ми також знаємо, що вітамін А захищає наші очі від курячої сліпоти та вікового зниження зору. Він також зменшує ризик появи прищів та покращує здоров’я кісток. Цей вітамін, що підвищує імунітет, міститься в таких продуктах, як морква, солодка картопля, шпинат, броколі та червоний болгарський перець.

Вітамін С:  Вітамін С допомагає стимулювати утворення антитіл. Цитрусові, як лимони, апельсини, грейпфрути, мандарини, а також полуниця, болгарський перець, шпинат, капуста та броколі багаті на вітамін С. Щоденне споживання вітаміну С є важливим для здоров’я, оскільки ваш організм його не виробляє та не зберігає. Хороша новина полягає в тому, що вітамін С міститься в такій кількості продуктів, що більшості людей не потрібно приймати добавки з ними, якщо тільки на цьому не наполягає ваш лікар.

Вітамін Е:  Ця поживна речовина сприяє нейтралізації вільних радикалів, працюючи як антиоксидант. Вітамін Е – потужний антиоксидант, необхідний організму для підтримки імунної системи. Він допомагає організму боротися з інфекціями. Вітамін Е сприяє регенерації клітин і має протизапальні властивості, які допомагають йому боротися з інфекціями, не перевантажуючи і не пошкоджуючи захисні клітини організму. Вітамін Е відомий переважно своєю користю для здоров’я та зовнішнього вигляду шкіри. Продукти з високим вмістом вітаміном Е, включають рослинні олії, горіхи, насіння та авокадо.

Цинк:  У нашому організмі багато ферментів, залежних від цинку, і його дефіцит пов’язаний із порушенням імунної функції. Цинк дозволяє організму виробляти білки та ДНК, сприяє загоєнню ран і відіграє важливу роль у зростанні та розвитку дитинства. Він також має антиоксидантні властивості. До продуктів, багатих на цинк, належать квасоля, насіння, горіхи, м’ясо, птиця та морепродукти.

Білок:  Специфічні амінокислоти, що містяться в білках, є важливими для функціонування Т-клітин, тобто клітин, які захищають організм від патогенних мікроорганізмів. Понад 10 000 видів білків містяться у всьому – від органів, м’язів та тканин, до кісток, шкіри та волосся. Дієта з високим вмістом білка може посилити обмін речовин і знизити апетит, допомагаючи схуднути. М’ясо, птиця, морепродукти, яйця, квасоля, горіхи та насіння забезпечать вас білками.

Окрім цих вітамінів, вітамін В6 також життєво важливий для підтримки біохімічних реакцій імунної системи. Продукти, багаті на вітамін B6, включають курятину і холодноводну рибу, такі як лосось і тунець. Вітамін В6 міститься також у зелених овочах та нуті, який є основним інгредієнтом хумусу.

Хоча всі ці поживні речовини, як було показано, допомагають вашій імунній системі працювати найбільш ефективно. Пам’ятайте, що найкраще отримувати їх саме з харчових джерел, адже прийом добавок без контролю лікаря може бути небезпечним.

Поділись


Новини партнерів