Чому жінки частіше помирають від інсульту, ніж чоловіки

Кожні дві секунди у когось у світі стається інсульт. Ще більш тривожним є те, що інсульт є другою за поширеністю причиною смерті у світі, при чому у 6 з 10 випадків від нього помирають жінки! Інсульт часто починається з раптового відчуття оніміння або слабкості на одній стороні тіла, а потім ускладнення зору, мовлення та порушення координації. Інсульт може виникнути або через порушення кровопостачання до мозку, або через розрив кровоносної судини, в результаті чого клітини мозку гинуть, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Жінки мають вищий ризик інсульту, ніж чоловіки, з кількох причин. По-перше, ризик інсульту зростає з віком, а жінки мають більшу тривалість життя. Також жінки більш вразливі до важких інсультів у постменопаузі, коли зникає захисний вплив естрогену.

Існує значна різниця в етіології або типі інсульту, що спостерігається у чоловіків та жінок. В основному це пов’язано з різницею факторів ризику серед гендерних груп. Чоловіки, які хворіли на ішемічну хворобу серця та серцеву недостатність, як правило, частіше стикаються з інсультом, тоді як у жінок ризик інсульту підвищують діагнози неклапанна фібриляція передсердь та ревматична хвороба серця. Невелике дослідження, проведене в штаті Керала, Індія, показало, що лише одна третина пацієнтів з інсультом, яких привезли до лікарні, були жінками – у них частіше зустрічалися серцево-емболічні інсульти, а в анамнезі вони мали ревматичні захворювання серця, тоді як атеросклероз великих судин був основною причиною інсульту серед чоловіків.

Дослідження показують, що жінок із інсультом доставляють до лікарні із запізненням, хоча вони набагато краще, ніж чоловіки, реагують на тромболітичну або ендоваскулярну терапію – єдині два терапевтичні втручання, які в даний час доступні для пацієнтів, що потрапляють до лікарні протягом 24 годин з моменту появи первинних симптомів.

Більш важкі інсульти у жінок на початку і відсутність підтримки, що зазвичай спостерігається у пацієнток, також призводять до гірших результатів. Вважається, що краща обізнаність жінок про інсульти та їхні симптоми дозволила б уникнути значної частки випадків.

Надання жінкам поінформованості про їхні гендерні особливості, профілактичні заходи та вкрай необхідну підтримку тих, хто пережив інсульт, збільшить їхні шанси на одужання.

Поділись


Новини партнерів