Коли утворюється новий шар шкіри, попередні виштовхуються і відлущуються. Зазвичай це на стільки повільний процес, що ми навіть не помічаємо його. Але при псоріазі нові клітини утворюються приблизно в тисячу разів швидше, через порушення в механізмах управління реплікацією клітин організму. Через це на шкірі з’являються червоні сухі плями, вкриті сріблястими лусочками. Нігті псоріаз також може вражати, роблячи їх товстими та піднімаючи над нігтьовим ложем. Існує зв’язок між псоріазом та здоров’ям кишечника. Дієтолог Ліза Борг із клініки Pulse Light розповіла, як ваш раціон може впливати на псоріаз, пише Жіночий світ з посиланням на Express.
“Механізми, що контролюють поділ клітин, можуть бути збалансовані лише тоді, коли травна система здорова”, – каже дієтолог. “Якщо кишечник нездоровий, токсини можуть проникати через його оболонки та впливати на стан шкіри”.
Рекомендації пані Борг включають споживання великої кількості клітковини, зменшення споживання алкоголю для підтримки роботи печінки, введення в раціон здорових жирів з горіхів, насіння та жирної риби, а також зменшення частки тваринних жирів та цукру в раціоні, адже вони викликають запалення.
Також дієтолог порекомендувала пити більше води, яка зволожує організм та сприяє детоксикації. Крім того, при псоріазі необхідно збільшити споживання деяких поживних речовин:
Вітамін Е, який збільшує засвоєння поживних речовин клітинами і нейтралізує вільні радикали, що пошкоджують шкіру. Його джерелами є зародки пшениці, оливкова олія, авокадо, горіхи, насіння, яйця.
Вітамін А, який необхідний для підтримки та відновлення шкіри. Він захищає шкірну тканину від пошкодження вільними радикалами. Харчові джерела вітаміну А включають рибу, яйця та печінку, а джерелами бета-каротину є люцерна, темно-зелені листові овочі, жовті та темно-помаранчеві фрукти та овочі.
Цинк життєво важливий для загоєння шкіри, його харчові джерела включають устриці, м’ясо, цільні зерна, насіння гарбуза, гриби та зелені листові овочі.
Вітамін С необхідний для вироблення колагену (життєво важливого компонента шкіри), але не варто споживати більш, ніж 500 мг на день. Продукти, багаті на вітамін С – це ківі, ягоди, солодкий перець, броколі та цитрусові.
Глутатіон – потужний антиоксидант, який пригнічує ріст псоріатичних клітин і відіграє важливу роль у процесах детоксикації. Його джерела включають спаржу, авокадо, часник, цибулю, броколі, шпинат та необроблене м’ясо, таке як свіжа індичка та курка.
Кверцетин – рослинний біофлавоноїд, який може заспокоїти запалення. Його можна одержати з помідорів, броколі, часнику, цибулі, яблук і зеленого чаю.
Що ж до факторів способу життя, які можуть впливати на псоріаз, надзвичайно важливо зменшити рівень стресу. Ви можете спробувати техніки розслаблення, медитації та дихальних вправ.