Які ознаки можуть свідчити про серцеву недостатність

Симптоми серцевої недостатності можуть з’явитись раптово або розвиватись протягом місяців. Та чи знаєте ви, на що варто звернути увагу? Приміром, здуття живота може виявитись симптомом стану, який загрожує життю, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Серцева недостатність виникає, коли серцевий м’яз стає занадто жорстким або занадто слабким. Найчастіше вона розвивається у людей похилого віку. Основними симптомами серцевої недостатності є:

  • Задишка після фізичної активності або у стані спокою
  • Часте відчуття втоми
  • Виснаження від помірної фізичної активності
  • Набряки ніг та щиколоток

Інші ознаки серцевої недостатності можуть включати постійний кашель, який може посилюватися вночі. Крім того, деякі люди можуть відчувати хрипи, сплутаність свідомості та нерегулярне серцебиття, відоме як аритмія. Крім здуття фіксують також втрату апетиту та зниження ваги.

Серцева недостатність може також спричинити запаморочення та втрату свідомості у деяких людей, або почуття депресії та тривоги. Якщо ви помічаєте в себе такі симптоми, зверніться до лікаря.

Часто серцева недостатність є наслідком низки проблем, що впливають на серце одночасно. Це можуть бути захворювання серця, високий кров’яний тиск, аритмія та кардіоміопатія.

У деяких випадках анемія, вживання занадто великої кількості алкоголю, надмірна активність щитовидної залози або легенева гіпертензія можуть призвести до серцевої недостатності.

Серцеву недостатність неможливо вилікувати, але вчасне та правильне лікування допоможе вам контролювати її симптоми. Також людям із серцевою недостатністю конче потрібно вести здоровий спосіб життя, який включає збалансоване харчування, регулярну фізичну активність та відмову від шкідливих звичок. Крім того, лікар може призначити медичні препарати та хірургічне втручання. Про будь-які нові симптоми слід негайно повідомити лікаря.

Поділись


Новини партнерів