5 попереджувальних ознак карієсу, на які ви маєте звернути увагу

Карієс – це одна з найпоширеніших у світі стоматологічних проблем. За даними ВООЗ, карієс зубів є важливою проблемою охорони здоров’я у всьому світі та  найпоширенішим неінфекційним захворюванням. При руйнуванні зуба зовнішній шар або емаль зуба пошкоджується і в ній утворюються крихітні отвори. Існує безліч факторів, що можуть призвести до цього стану. Деякі з них – це бактеріальні інфекції, надмірне споживання солодкої їжі та напоїв, часті перекуси, погана гігієна порожнини рота, сухість у роті, деякі порушення харчування та гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Спершу карієс не викликає сильного дискомфорту, та з часом він призводить до повного руйнування зуба. Помітивши ознаки та симптоми карієсу зубів, ви можете вчасно вжити заходів та отримати адекватне лікування.

Ось декілька попереджувальних ознак та симптомів карієсу, на які потрібно звернути увагу:

Плями на зубах. Початкова ознака карієсу може виглядати як біла пляма, яка з часом темніє до коричнево-чорної, або зміна кольору зуба.

Поява отвору чи заглиблення. Якщо їх не лікувати, заглиблення або отвір виникає на потемнілій ділянці або навколо неї, що у важких випадках може призвести до перелому зуба.

Підвищена чутливість до гарячого або холодного. Емаль зуба стає все тоншою, що призводить до оголення шару дентину, який знаходиться під емаллю. Вплив на дентин гарячої або холодної їжі може стимулювати нервові закінчення, що призводить до неприємних відчуттів у зубі.

Чутливість до солодкого. Так само, як гаряча та холодна їжа, солодощі також можуть викликати неприємні відчуття.

Зубний біль або абсцес. Якщо карієс не лікувати, він вражає пульпу зуба (м’яка тканина зуба, що включає нервові закінчення та судини). Це призводить до сильних болів і навіть утворення абсцесів у запущених випадках.

Якщо ви помічаєте у себе будь-який з цих симптомів, негайно зверніться до свого стоматолога.

Поділись


Новини партнерів