Вчені розповіли, як ожиріння впливає на психічне здоров’я

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку близько 2,8 мільйонів людей помирають через надмірну вагу або ожиріння, що, безумовно, викликає серйозне занепокоєння в галузі охорони здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Цікаво, що ожиріння виявилось тісно пов’язаним із психічним здоров’ям людини. Психологічний вплив ожиріння може бути значним. У школі, на робочому місці чи навіть вдома, люди з ожирінням стикаються з дискримінацією, яка впливає на їхнє психічне здоров’я, поряд з фізичним впливом самого ожиріння.

Вплив ожиріння може варіюватись від депресії та зниження самооцінки до погіршення когнітивних функцій мозку, судинної деменції або хвороби Альцгеймера у подальшому житті.

Протягом багатьох років кілька досліджень виявили такі тенденції:

  1. Люди, які страждають як на ожиріння, так і від проблем з психічним здоров’ям, зазнають упередженого ставлення та стигматизації. Вони можуть втратити багато можливостей у житті.
  2. Ожиріння спричиняє депресію, а депресія спричиняє ожиріння – низька самооцінка може призвести до розладів харчування, які спричиняють ожиріння, що, в свою чергу, посилює депресію.
  3. Сканування мозку людей з ожирінням показало значно нижчий вміст сірої речовини в областях мозку, які є ключовими для пам’яті, пізнання та навчання.
  4. Існує висока ступінь кореляції між ожирінням у середньому віці та розвитком деменції у старості.
  5. Ожиріння негативно впливає на психічне здоров’я, тривалість та якість життя.

На психічне здоров’я ожиріння може впливати кількома способами:

Ожиріння призводить до харчової залежності: Набір надмірної ваги може десенсибілізувати мозок до задоволення від споживання солодкої та жирної їжі, тим самим підштовхуючи нас їсти більше печива та тістечок.

Ожиріння збільшує імпульсивність. Дослідження показує, що область мозку, відповідальна за контроль імпульсів, відома як орбітофронтальна кора, здається меншою у дітей, що страждають на ожиріння, порівняно з їхніми худими однолітками. Вони, як правило, виявляють більш імпульсивну поведінку. Також було встановлено, що ожиріння призводить до запалення, яке може вразити мозок і призвести до пошкодження певних відділів мозку.

Ожиріння підвищує ризик розвитку деменції: Дослідження показують, що більша кількість вісцерального жиру зменшує загальний об’єм мозку у людей середнього віку. Дослідники кажуть, що зайвий жир викликає запалення, що збільшує стрес в організмі, що впливає на мозок. Це робить людей з ожирінням більш схильними до деменції та погіршення когнітивного здоров’я.

Сувора дієта також викликає стрес для мозку: Не лише набір ваги, а і спроби його позбутись за допомогою жорстких дієт можуть спричинити посилення стресу та негативний вплив на мозок.

Ожиріння може погіршити пам’ять: Ожиріння відіграє важливу роль у погіршенні пам’яті, особливо у жінок після менопаузи. Дослідники виявили, що гормони, які виділяються жиром, погіршують пам’ять, викликають запалення та впливають на когнітивні функції.

Запобігання  ожирінню не тільки сприяє довгостроковому психічному здоров’ю, але також допомагає уникнути пов’язаних із ожирінням станів, таких як метаболічний синдром, діабет 2 типу, високий кров’яний тиск, високий рівень тригліцеридів та низький рівень “хорошого” холестерину, серцеві захворювання, інсульт, апное сну, хвороби жовчного міхура, проблеми із статевим здоров’ям, неалкогольна жирова хвороба печінки та артроз. Таким чином, запобігання ожирінню може зміцнити загальне фізичне та психічне благополуччя людині будь-якої вікової групи, будь то діти, дорослі або люди похилого віку.

Поділись


Новини партнерів