Фахівці назвали хворобу, яка може спричинити наступну пандемію

Пандемія COVID-19 триває вже більше року, і навіть не зважаючи на те, що в світі розроблено уже декілька варіантів вакцини, оголошувати боротьбу з SARS-CoV-2 завершеною поки що рано. З недавніми відкриттями нових штамів вірусу з різних куточків світу зростає імовірність того, що нинішні вакцини можуть стати неефективними після ряду мутацій, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Деякі дані також свідчать про те, що новий коронавірус може стати сезонним і деякі частини світу можуть спостерігати його спалахи принаймні раз на рік. Смертельні наслідки вірусу також змусили вчених шукати потенційних патогенів, які можуть спричинити пандемію в майбутньому, наприклад, іспанський грип, який вбив понад 50 мільйонів людей.

За словами доктора МакКолі, директора Всесвітнього центру грипу, найбільше занепокоєння зараз викликає сезонний грип, і він передрікає, що наступна пандемія може відбутись саме через штам грипу.

Карантинні заходи, такі як регулярне миття рук, дотримання соціальної дистанції та масковий режим, сприяли найбільшому ослабленню циркуляції вірусів грипу за ціле століття, однак після пандемії ризик поширення грипу зросте в рази. Дослідження, опубліковане в British Medical Journal, показало, що люди, інфіковані коронавірусом та грипом, удвічі частіше помирають, ніж люди, інфіковані лише коронавірусом.

Під час пандемії грипу 1918 року, також відомого як іспанський грип, інфікувалось близько третини світового населення. Вважають, що люди заразились від птахів. За оцінками, кількість смертей від іспанського грипу склала близько 50 мільйонів, це більше людей, ніж загинуло під час Першої світової війни.

І доктор Маккоулі застерігає, що ми повинні бути готовими до його повернення.

“Наступним буде грип або інший коронавірус. Ви знаєте, що грип може це зробити, і тепер ви знаєте, що коронавірус може це зробити. Отже, грип залишається в списку можливих кандидатів на причину майбутньої епідемії. Нам пощастило з першим коронавірусом, а цього разу нам не пощастило, наступними можуть бути інші хвороби”, – пояснив він.

Дослідники активно вивчають патогени, які можуть стати причиною наступної пандемії. За словами експертів, пандемії у світі можуть ставатись кожні 5 років через зоотонічні захворювання, віруси та інші мікроби, які мутують, заражаючи людей.

Поділись


Новини партнерів