Науковці назвали речовину, яка допомагає контролювати показники кров’яного тиску

Високий кров’яний тиск створює додаткове навантаження на ваше серце та судини, що може збільшити ризик серцево-судинних проблем. На щастя, високий кров’яний тиск можна знизити за допомогою змін у харчуванні. Дослідження показують, що дієта, багата на флаваноли, сприяє зниженню показників артеріального тиску, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Флаваноли – це рослинні сполуки, які містяться у багатьох продуктах харчування та напоях. Поширені приклади продуктів з високим вмістом флаванолів включають чай, червоне вино, чорницю, яблука, груші, вишню та арахіс.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Scientific Reports, свідчать про те, що дієта, багата на флаваноли, має такий же вплив, як і дієти, призначені для зниження показників артеріального тиску.

Науковці вивчали харчові звички понад 25 000 людей у ​​Норфолку, Великобританія, та зіставляли їжу, яку вони споживали, зі змінами артеріального тиску.

Різниця показників артеріального тиску у тих, хто вживав найбільше флаванолів, та тими, хто вживав їх найменше, становила від 2 до 4 мм.рт.ст. Це можна порівняти зі значними змінами артеріального тиску, які спостерігаються у тих, хто дотримується середземноморської дієти або спеціальної дієти для боротьби з гіпертонією, як дієта DASH.

При чому найбільш вираженим ефект був саме у тих учасників, які мали підвищений кров’яний тиск.

Професор Гунтер Кунле, дієтолог з Університету Редінга, який керував дослідженням, каже, що це вперше велике дослідження розглядало зв’язок споживання конкретних сполук зі змінами артеріального тиску. Це дослідження дозволило зробити об’єктивний висновок про зв’язок між флаванолами, що містяться в чаї та деяких фруктах, із кров’яним тиском.

Поділись


Новини партнерів