5 джерел кальцію, які потрібно вживати з обережністю

Споживання надмірної кількості будь-яких поживних речовин, якими б корисними вони не були, може завдати шкоди організму. Він важливий для підтримки здорового функціонування організму. Кальцій є однією з найпоширеніших поживних речовин в організмі, від нього залежить здоров’я кісток, серця, зубів та ефективне функціонування м’язів і нервів. Нестача кальцію може призвести до розвитку таких захворювань, як остеопороз, гіпокальціємія та остеопенія. Однак надмірна кількість кальцію в організмі також може бути шкідливою, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Стан, який викликає підвищений рівень кальцію в організмі, відомий як гіперкальціємія. Цьому стану може сприяти кілька причин. Деякі загальні причини включають зневоднення, надмірне вживання продуктів, багатих на кальцій, гіперпаратиреоз та гранулематозні захворювання.

Симптоми, які може викликати надлишок кальцію в організмі, включають втому, м’язові судоми, біль у кістках, нудоту, запор, часте сечовипускання, сильну спрагу та дратівливість. Гіперкальціємія може завдати шкоди організму, оскільки збільшує ризик ниркової недостатності, каменів у нирках, деменції, сплутаності свідомості, остеопорозу та проблем із серцем. Важкий випадок гіперкальціємії також може призвести до того, що пацієнт впаде в кому.

Ось кілька багатих на кальцій продуктів, які рекомендується споживати в помірних кількостях:

Сир. Сир не лише багатий на кальцій, але і дуже смачний. Однак, зловживання ним може стати причиною збільшення ваги.

Шпинат. Листяна зелень, як шпинат, є хорошим джерелом кальцію. Незважаючи на величезну користь для здоров’я листових овочів, присутність у них таких сполук, як оксалати, може призвести до утворення каменів у нирках при надмірному споживанні.

Горіхи. Горіхи можуть бути хорошим джерелом кальцію. Хоча жири з горіхів підпадають під категорію здорових, їх надмірне споживання може додати зайвих калорії до вашого раціону, сприяючи тим самим набору ваги.

Квасоля. Квасоля є багатим джерелом кальцію, клітковини та білка. Однак надмірне споживання може призвести до нездорового збільшення ваги і проблем із травленням.

Соєве молоко. Цей напій є популярною альтернативою коров’ячому молоку серед веганів. Це також багате джерело кальцію. Однак через присутність ізофлавонів надмірне споживання соєвого молока може призвести до довгострокових проблем зі здоров’ям та фертильністю.

Поділись


Новини партнерів