Чим небезпечна жирова хвороба печінки та які її симптоми

Жирова хвороба печінки буває двох видів – алкогольна (АЖХП) та неалкогольна (НАЖХП). Як випливає з назви, перший тип викликає надмірне вживання алкоголю, тоді як другий пов’язаний з ожирінням та нездоровим способом життя. Згідно з дослідженнями, НАЖХП є більш поширеною причиною хронічних захворювань печінки у розвинених країнах, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Переважна більшість людей, які страждають від НАЖХП, на початку не виявляють жодних симптомів. Симптоми можуть проявлятися лише тоді, коли НАЖХП викликає цироз – рубцювання печінки, спричинене її тривалим ураженням.

Відповідно до даних, опублікованих в Pharmaceutical Journal, коли функція печінки починає погіршуватися, це може викликати безліч тривожних змін. Одним із візуальних попереджувальних ознак цього етапу хвороби є зміни на нігтях. Зокрема, вони набувають жовтого забарвлення.

Інші попереджувальні ознаки пізньої стадії НАЖХП включають:

  • Жовтяниця (пожовтіння очей і шкіри)
  • Асцит (рідина в черевній порожнині)
  • Спленомегалія (збільшення селезінки).

НАЖХП часто діагностується після того, як аналіз крові, який називається тестом функції печінки, дає аномальні результати, а інші хвороби печінки, як гепатит, виключаються. Інколи захворювання діагностують за допомогою ультразвукового сканування.

Досі невідомо, чому в одних людей жир у печінці накопичується, а в інших – ні. так само не у всіх, хто страждає від ЖХП, розвивається запалення, яке потім переростає у цироз. Однак, ризик НАЖХП пов’язаний із низкою маркерів хронічних захворювань.

До факторів ризику НАЖХП належать:

  • Надмірна вага або ожиріння
  • Інсулінорезистентність
  • Високий рівень цукру в крові (гіперглікемія), що вказує на переддіабетичний стан або діабет 2 типу
  • Високий рівень жирів, особливо тригліцеридів, у крові.

У сукупності ці проблеми зі здоров’ям сприяють відкладенню жиру в печінці. Для деяких людей надлишок жиру діє як токсин для клітин печінки, викликаючи запалення печінки та НАЖХП, може призвести до накопичення рубцевої тканини в печінці.

На жаль, поки немає спеціальних методів лікування НАЖХП. Лікар може порадити вам вести здоровий спосіб життя, щоб запобігти погіршенню вашого стану. Також він може виписувати вам препарати для симптоматичного лікування ускладнень.

Поділись


Новини партнерів