Свіжа риба завжди краще, ніж заморожена
Звучить логічно, хоча у випадку з рибою і іншими морепродуктами це далеко не так. Правда в тому, що кращий стан риби завжди в той момент, коли вона тільки виловлена. Далі з кожною годиною вона стає все гірше і все менш корисна. Єдиний спосіб зберегти первозданний стан риби – заморозити її. Що і роблять на більшості риболовецьких суден. Інша справа – нескінченні цикли заморозки і розморожування. Вони, безумовно, не йдуть рибі на користь, і якщо вже ви придбали заморожений продукт, приготуйте його при першому розморожуванні.
Рибу важко готувати
Цей міф пов’язаний відразу з декількома речами. По-перше, існує думка, що непрожарена або недоварена риба може викликати отруєння. Це так, але рибі потрібно дуже мало часу, щоб стати повністю готовою. Тому не варто побоюватися, що на ваш стіл вона потрапить сирою. По-друге, багатьом здається, що для риби потрібні спеціальні спеції і вигадливі рецепти. Насправді, риба – це продукт, який готувати найлегше. Це займає мало часу, а добавок для пом’якшення або додання аромату практично не потрібно. Риба завжди буде м’яка і соковита, якщо просто не перетримувати її на вогні.
У рибі багато радіоактивних речовин
Насправді ртуть, яку так бояться розповсюджувачі цього міфу, міститься лише в декількох не особливо популярних видах риби. Наприклад, в акулі і рибі-меч. Але навіть якщо шкідливі речовини є в інших сортах морепродуктів, вони настільки незначні, що користь від риби повністю перекриває шкоду від ртуті. Єдині, кому потрібно бути обережними, це вагітні жінки та малі діти. Але навіть їм можна вживати до 4 порцій риби в день.
Омега-3 жири можна отримати тільки з риби
Це теж не зовсім так, хоча риба і вважається найбільш популярним і багатим на омега-3 жирні кислоти продуктів для здорового раціону. Однак існують рослинні джерела цієї ж речовини. Про них знають практично всі вегетаріанці, які змушені шукати заміну риби і м’яса. Серед цих джерел – лляне насіння, соєва і рапсова олія, волоські горіхи. Правда, вчені до цих пір сперечаються, чи можуть освоюватися ці жири так само ефективно, як з риби.
Риба небезпечна через кісточки
Підсвідомий страх всіх любителів риби – вдавитися рибною кісточкою і померти від задухи. Насправді – це міф з далекого минулого, коли рибу до вечері люди добували власноруч. Сьогодні більшість сортів найбільш ходової риби представлені на прилавках магазинів у вигляді філе. У ньому немає тонких і гострих кісток, тому ніякої небезпеки риба собою не представляє.
Риба заважає позбавлятися від холестерину
Морепродукти і риба, дійсно містять багато холестерину. Але правда в тому, що саме цей холестерин з низьким вмістом насичених жирів мало впливає на рівень холестерину в крові більшості людей. Варто розрізняти жири, що містяться в рибі, і транс-жири і насичені жири, яких багато в м’ясі і перероблених продуктах. Останні і є джерелом холестерину. Риба ж практично нешкідлива в цьому сенсі.