Як діабет 2 типу може вплинути на ваші нирки та як ви можете їх захистити

За даними ВООЗ, кожна десята людина у світі страждає на цукровий діабет, і його поширеність зростає кожного року. Цей стан спричинений нездоровим (надто низьким чи надто високим) рівнем цукру в крові. Він може впливати на різні органи тіла, як серце, підшлункова залоза та печінка, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Серед іншого, діабет може сильно впливати на ваші нирки. Призначення нирок – фільтрувати токсини з крові.  Коли людина страждає на діабет 2 типу, це змушує нирки фільтрувати глюкозу, що збільшує навантаження на них та позначається на ефективності їх роботи. Розвиток захворювань нирок внаслідок діабету відомий як діабетична нефропатія. Тривалі періоди підвищеного рівня глюкози в крові також можуть викликати появу каменів у нирках.

Ось кілька способів, як можна впоратися з діабетичною нефропатією та зберегти здоров’я нирок:

Не паліть. Куріння змушує тіло поступово слабнути зсередини. Уникайте куріння, оскільки воно може негативно вплинути на симптоми діабету і створити ризик розвитку таких ускладнень, як серцево-судинні захворювання, еректильна дисфункція та нездорові кістки.

Повноцінно харчуйтесь. Включайте в раціон продукти, багаті на корисні жири, клітковину, білки та інші необхідні поживні речовини, щоб підтримувати життєдіяльність організму. Уникайте обробленої їжі та рафінованого цукру.

Залишайтесь фізично активними. Відсутність фізичної активності може спричинити збільшення ваги та зростання ризику виникнення багатьох захворювань. Вона також може сприяти розвитку діабетичної нефропатії. Регулярно займайтесь спортом, щоб підтримувати здорову вагу та здорове тіло.

Пийте достатньо води. Зневоднення може порушити значну кількість функцій організму, в тому числі і роботу нирок. Тому намагайтесь вживати достатньо води та підтримуйте своє тіло у зволоженому стані.

Дотримуйтесь рекомендацій лікаря. Ліки можуть суттєво сприяти контролю рівня цукру в крові та допомогти при діабетичній нефропатії. Якщо ви помітили будь-які симптоми діабету, обов’язково проконсультуйтеся з медиками та приймайте призначені ліки.

Поділись


Новини партнерів