Вчені знайшли ще одну корисну властивість куркуми – запобігання хвороби Альцгеймера

Куркумін – це поліфенольне з’єднання, що виробляється рослинами виду Curcuma longa, і, як повідомляється, має багато фізіологічних властивостей, включаючи антиоксидантні, протизапальні, протиракові і антиамілоїдні. Однак механізм його дії до кінця не ясні.

Амілоїдоз – це група захворювань, що характеризуються аномальними агрегатами білків, відомих як амілоїдні фібрили, і наступним відкладенням в різних тканинах і органах, таких як хвороба Альцгеймера, амілоїдоз легенів ланцюгів імуноглобуліну.

Було виявлено, що споживання куркуміну підвищує концентрацію ApoA-II і HDL-холестерину в плазмі за рахунок активації сигнального шляху альфа-рецептора, який активується проліфератором пероксисом (PPARα), що призводить до збільшення відкладення амілоїду AApoAII і проліферації пероксисом. Ці результати демонструють новий агоністичний ефект куркуміну на PPARα, який є важливим фактором транскрипції для метаболізму ліпідів і може мати вагоме значення для лікування амілоїдозу та інших метаболічних порушень.

Ці результати є багатообіцяючою молекулярною мішенню для розуміння молекулярного механізму амілоїдогенезу, при якому стан активації шляху PPARα може бути мостом, що зв’язує зміну рівня ліпідного метаболізму і ступінь відкладення амілоїду. Крім того, вважалося, що куркумін, як агоніст PPARγ, в минулому проявляв протизапальну, протиракову і антиоксидантну активність. Однак, це дослідження демонструє, що куркумін є подвійним активатором PPARα / γ і може комплексним чином впливати на рівні експресії білків, що беруть участь у відкладенні амілоїду і інших метаболічних функціях.

Поділись


Новини партнерів