Експерт зі сну розповів, чому наше тіло смикається, коли ми засинаємо

Ви знаєте це відчуття. Ви уже задрімали, коли раптом ваше тіло сіпається, будячи вас, а часом і вашого партнера. Існує просте пояснення явища “гіпнотичного ривка”, воно пов’язане із недосипанням, пише Жіночий світ з посиланням на The Sun.

Рафаель Пелайо, фахівець зі сну в Стенфордському центрі медицини сну, стверджує, що багато людей відчувають гіпнотичні ривки, найчастіше при цьому сіпаються кінцівки. Однак він пояснив, що це також може призвести до того, що ваша голова раптово відкинеться назад, якщо ви сидите у вертикальному положенні.

Раптові рухи є ознакою того, що ви недосипаєте, але змушуєте своє тіло не спати, коли з’являється дрімота. Гіпнотичні ривки є ознакою того, що замість проходження почергово всіх фаз сну, ви одразу перейдете з першої до останньої фази, тобто до фази швидкого сну.

Рафаель додав, що коли ми змушуємо себе не спати, певні частини нашої нервової системи усе-таки “засинають”. І відсутність контролю над нашими м’язами під час дрімоти – це причина сіпання наших кінцівок.

Доктор Вільям Колер, з Флоридського інституту сну, стверджує, що нічого страшного у цьому немає. Насправді, за його словами, близько 70% людей відчувають гіпнотичні ривки.

З цим погоджується Джеймс К. Уолш, виконавчий директор і старший науковий співробітник Центру медицини та дослідження сну Святого Луки. Пояснюючи цей феномен, він сказав: “Гіпнотичний ривок – це цілком нормальне явище, яке є майже універсальним. Його запускає загальний досвід роботи тіла, коли м’язи скорочуються, тому ваші кінцівки або все тіло смикаються”.

Зазвичай це відбувається на межі між неспанням та сном, або ж тоді, коли тіло переходить з однієї фази сну в іншу. Гіпнотичні ривки зазвичай тривають приблизно 0,5 секунди.

Поділись


Новини партнерів