10 переваг для здоров’я, які вам може забезпечити м’ята

М’ята – це одна з трав, яку вживають практично по всьому світу. Вона допомагає освіжитись спекотної днини, а в холодну погоду виготовлений з неї чай допомагає зігрітись і розслабитись. Листя м’яти – це потужне джерело поліфенолів, важливих для здоров’я серця. Також м’ята містить величезну кількість вітаміну А, С та вітамінів групи В, які допомагають покращити стан шкіри та зміцнити імунітет. А залізо, калій та марганець сприяють підвищенню рівня гемоглобіну та покращенню роботи мозку, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Ось 10 переваг м’яти, які змусять вас використовувати її щодня:

Покращення травлення. М’ята багата на антиоксиданти, ментол та фітонутрієнти, які допомагають ферментам перетравлювати їжу. Ефірні олії м’яти мають сильну антибактеріальну та антисептичну дію, заспокоюють спазми в шлунку та полегшують кислотність та метеоризм.

Зменшує симптоми астми. Регулярне вживання м’яти може полегшити застій у грудях.Метанол, що міститься у м’яті, діє як протинабряковий засіб, він допомагає розрідити слиз, що зібралася в легенях, а також зменшує набряк оболонки в носі, щоб полегшити дихання. Використовуючи м’яту, переконайтеся, що не зловживаєте нею, інакше ваші дихальні шляхи будуть подразнюватись.

Знімає головний біль. М’ята містить ментол, який може допомогти розслабити м’язи та полегшити біль. Нанесення соку чи олії м’яти на лоб і скроні може полегшити головний біль. Також бальзами з основи м’яти або м’ятної олії ефективно лікують головний біль.

Полегшує стрес. Однією з головних переваг м’яти є те, що вона є найбільш широко використовуваною рослиною в ароматерапії. Вона має сильний свіжий запах, який може полегшити стрес та освіжити тіло та розум. Адаптогенна активність м’яти допомагає регулювати рівень кортизолу в крові, що викликає природну реакцію організму на зниження рівня стресу. При вдиханні ефірної олії м’яти, миттєво виділяється серотонін, який є нейромедіатором, необхідним для полегшення симптомів стресу та депресії.

Покращує стан шкіри. М’ята має протизапальні та антибактеріальні властивості, які допомагають лікувати вугрі та прищі на шкірі. Листя м’яти містить велику кількість саліцилової кислоти, яка діє на прищі. Воно може бути ефективним засобом для очищення шкіри. М’ята має антиоксидантні властивості, які допомагають отримати чисту та молоду шкіру, виводячи з організму вільні радикали. Також вона утримує вологу в шкірі, видаляє відмерлі клітини шкіри та забруднення з пор, а також робить шкіру сяючою та підтягнутою.

Доглядає за ротовою порожниною. Жування м’ятного листя – це чудовий спосіб для поліпшення гігієни порожнини рота і зубів. Ефірні олії м’яти можуть допомогти вам отримати свіже дихання. Крім того, використання рідини для полоскання рота, що містить м’ятну олію, може допомогти вам знищити бактерії в роті та забезпечити здоров’я ясен і зубів.

Поліпшує пам’ять. Згідно з дослідженнями, м’ята може покращити пам’ять і відновити когнітивні функції мозку. Регулярне споживання м’яти може допомогти збільшити потужність мозку, покращуючи концентрацію, пам’ять та інші когнітивні функції.

Сприяє схудненню. Ароматна трава може допомогти вам у схудненні. Ефірні олії м’яти стимулюють травні ферменти для збільшення потоку жовчі та сприяють здоровому травленню. Вони також допомагають поліпшити засвоєння поживних речовин з їжі. Коли організм здатний правильно засвоювати поживні речовини, ваш метаболізм посилюється. Прискорення обміну речовин сприяє схудненню.

Лікує застуду. М’яту здавна використовували для лікування застуди. Більшість сиропів, мазей для розтирання та інгаляторів також її містять. Вона сприяє очищенню носа, горла та дихальних шляхів, а також полегшує подразнення, спричинене хронічним кашлем.

Полегшує нудоту. М’ята є ефективним засобом лікування нудоти, яка часто виникає при вагітності. Вживання декількох листків м’яти або вдихання їхнього запаху щоранку може допомогти вагітним жінкам запобігти нудоті або краще впоратися з нею.

Поділись


Новини партнерів