7 продуктів, які захистять здоров’я вашого мозку

Наш мозок – це теж орган. Для виконання своїх функцій йому потрібні певні поживні речовини, і їх найкраще отримувати з харчових джерел, а не з добавок, які є вторинними джерелами. Здорова їжа особливо багата на поживні речовини, необхідні для вироблення, захисту та відновлення клітин мозку та посилення його функції на тривалий термін, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Коли ми правильно харчуємося, поживні речовини, які ми одержуємо з їжі, сприяють виробленню нейромедіаторів мозку. Саме від них залежить те, наскільки добре ви навчаєтесь і запам’ятовуєте, наскільки ви щасливі та мотивовані, та навіть те, чи зможете ви розслабитись і насолоджуватись життям.

Корисна для мозку їжа багата на поживні речовини, які допомагають протистояти різноманітним розладам мозку та запобігти нейродегенеративним захворюванням, які часто розвиваються з віком.

Ось 7 корисних для мозку продуктів, які вам варто включити в раціон:

Ягоди:  Ягоди містять флавоноїди, групу потужних антиоксидантів, які захищають клітини мозку від окисних пошкоджень. Одна група флавоноїдів (антоціани) надає ягодам яскравого забарвлення. Флавоноїди допомагають запобігти віковому когнітивному зниженню та захистити мозок від хвороби Альцгеймера. Ці хімічні речовини можуть покращити численні когнітивні навички, включаючи пам’ять, навчання та прийняття рішень. Ягоди також захищають мозок від хронічного запалення, яке зупиняє вироблення енергії в клітинах мозку, що призводить до таких симптомів, як розумова втома та затуманення мозку.

Яйця: Яйця багаті на білки, вітамін В12 і можуть бути важливим джерелом жирних кислот омега-3. В яйцях багато триптофану, амінокислоти, яка необхідна для вироблення нейромедіатора серотоніну. Яйця також забезпечують нас холіном, пов’язану з вітамінами групи В поживну речовину, яка відіграє ключову роль у пам’яті та навчанні.

Жирна риба та морепродукти:  Жирна риба є потужним джерелом кислот омега-3, головного будівельного блоку мозку, який загострює пам’ять і покращує наш настрій. Омега-3 також захищають мозок від вікового когнітивного спаду. Американське дослідження показало, що поліненасичені жирні кислоти омега-3 мають нейропротекторні властивості та мають потенціал для лікування різних нейродегенеративних та неврологічних розладів.

Авокадо:  Деякі експерти називають авокадо найкориснішим для мозку продуктом у світі. У той час як багато інших фруктів в основному складаються з вуглеводів, авокадо на 75% в основному складається з мононенасичених жирів, таких же, що містяться в оливковій олії. Вони необхідні для вироблення ацетилхоліну, хімічної речовини мозку, що відповідає за пам’ять та здатність до навчання. Авокадо містить вітаміни С, Е, К та вітаміни групи В, а також має високий вміст тирозину, амінокислоти, яка є попередником дофаміну – хімічної речовини мозку, яка забезпечує нашу мотивацію та зосередженість. Авокадо покращує приплив крові до мозку і має протизапальні властивості.

Куркума: Не випадково люди з давніх часів додавали в щоденний раціон спеції, такі як чорний перець, кориця, часник, імбир, шафран – усі вони мають потужні антиоксидантні властивості. Вони мають і деякі переваги для мозку, але королевою усіх спецій є куркума, яка походить від кореня тропічної рослини (Curcuma longa), що росте в Індії. Куркумін, що міститься в куркумі, підвищує рівень білка, який має назву BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), зменшує запалення мозку і може розщеплювати мозкові бляшки, які виявляють у пацієнтів із хворобою Альцгеймера. Турмерон, інша речовина, яка міститься в куркумі, стимулює вироблення нових нейронів і відновлення клітин мозку.

Темний шоколад: Це той корисний для мозку продукт, який більшість із нас полюбляє. Цукерки з чорного шоколаду містять понад 1500 відомих хімічних сполук, які сприяють покращенню вашого настрою. Триптофан (амінокислота-попередниця серотоніну) та анандамід (який також міститься в марихуані) викликають потяг до темного шоколаду. І, вживаючи його в їжу, фенілетиламін викликає відчуття, подібне до тих, що виникає, коли людина закохується. Флавоноїди, які мають нейропротекторні властивості, сприяють пластичності мозку і допомагають подовжити життя мозкових клітин.

Волоські горіхи: Цей горіх містить усі необхідні вашому мозку вітаміни, мінерали та поживні речовини. Вживання волоських горіхів сприяє довголіттю і посилює вироблення серотоніну, а також може уповільнити старіння мозку. Волоські горіхи мають високу концентрацію DHA, типу жирної кислоти омега-3, яка, як відомо, захищає здоров’я мозку у новонароджених, покращує когнітивні показники у дорослих та запобігає або уповільнює віковий спад когнітивних функцій. Американське дослідження показало, що окислювальний стрес та нейрозапалення відіграють важливу роль у процесі старіння мозку, розвитку легких когнітивних порушень, хвороби Альцгеймера та інших мозкових розладах, а також, що вживання волоських горіхів може поліпшити когнітивні функції і знизити ризик інших захворювань, приміром хвороб серця. Це підтвердили досліди, проведені на тваринах та на людях.

Поділись


Новини партнерів