Чому люди, які носять окуляри, рідше заражаються COVID-19

Від початку пандемії найкращим захистом від смертельної інфекції вважається ретельна профілактика. Навіть у країнах, де вже почалась кампанія з вакцинації, уряди наголошують на важливості дотримання всіх захисних заходів, як дотримання соціальної дистанції, носіння маски та дотримання гігієни рук, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Відомо, що новий коронавірус поширюється через кашель та чхання через краплі вологи зі слизових зараженої людини. Таким чином, вірус може потрапляти в організм через ніс, рот та очі. Саме з цієї причини фахівці рекомендували використовувати окуляри для зменшення ризику COVID-19. Деякі експерти також рекомендували тимчасово перейти з лінз на окуляри.

Останнє дослідження показало, що люди, які носять окуляри, інфікуються COVID-19 рідше, оскільки вони рідше труть очі. Індійські науковці оглянули 304 людини у віці від 10 до 80 років. Вони проходили опитування щодо симптомів COVID-19 та проблем із зором.

19% опитаних сказали, що більшу частину часу вони носили окуляри. Результати дослідження  свідчать про те, що ті, хто носить окуляри по вісім годин на день, рідше заражаються коронавірусом.

“Дослідження показало, що люди, які носять окуляри, мають в 2-3 рази нижчий ризик зараження, ніж ті, хто цього не робить”, – сказано в дослідженні.

“Людина має звичку торкатися свого обличчя в середньому 23 рази на годину, а очей – в середньому три рази на годину. Тривале використання окулярів може запобігти торканню та тертю очей”, – додають вчені.

Дослідження, проведене в Китаї минулого року, також виявило, що у тих, хто носить окуляри, у п’ять разів менший ризик інфікування. Команда науковців з Наньчанського університету заявила, що це може бути пов’язано з що рецептори АПФ-2, через які вірус проникає в клітини людини та інфікує їх, знаходяться не лише в носі та роті, але й  очах.

Автори писали: “Нашим головним висновком було те, що пацієнти з COVID-19, які щодня тривалий час носять окуляри, зустрічались відносно рідко, що може бути попереднім доказом того, що люди, які кожного дня носять окуляри, менш сприйнятливі до COVID-19”.

“Очі вважаються важливим каналом проникнення SARS-CoV-2 в організм людини. Для людей, які щоденно носять окуляри, це може стати захисним фактором, зменшуючи ризик проникнення вірусу в очі, що і призводить до того, що вони рідше заражаються COVID-19” – додали вони.

Поділись


Новини партнерів