Серцеві хвороби у середньому віці можуть підвищувати ризик деменції в старості

Вперше переконливе дослідження, проведене групою іспанських науковців, показує, що серцево-судинні захворювання в середньому віці пов’язані з нейродегенеративними процесами та зниженням когнітивних здібностей у похилому. Дослідження показало, що у суб’єктів віком від 50 до 60 років із легкою гіпертензією знайшли свідчення порушення метаболізму мозку в областях, пов’язаних з хворобою Альцгеймера та деменцією, пише Жіночий світ з посиланням на New Atlas.

Атеросклероз – поширена причина серцево-судинних захворювань, що викликана повільним накопиченням холестерину та жирів на стінках артерій. Атеросклероз може залишатися безсимптомним протягом значних відрізків часу, поступово звужуючи артерії протягом багатьох років.

Цим атеросклероз схожий на хворобу Альцгеймера та інші нейродегенератині стани, при яких від початку хвороби до появи перших симптомів можуть минути роки.

Деякий час дослідники відзначали наявність зв’язку між захворюваннями серця та зниженням когнітивних здібностей у людей похилого віку, але це нове дослідження є першим, що вивчає перші стадії обох станів. Хуан Домінго Гісперт, перший автор нового дослідження, каже, що його метою є краще зрозуміти, як ці дві, здавалося б, різні умови можуть бути пов’язані.

Нове дослідження, опубліковане в Journal of the American College of Cardiology, розглядало сканування ПЕТ 547 учасників. Середній вік піддослідних становив 50 років, і у всіх них виявили субклінічні ознаки атеросклерозу.

“Ми виявили, що більший серцево-судинний ризик у, здавалося б, здорових людей середнього віку пов’язаний із зниженням метаболізму мозку в тім’яно-скроневих регіонах, залучених до просторової та семантичної пам’яті та різних типів навчання”, – пояснює Марта Кортес Кантелі, співавторка дослідження.

Ці конкретні ділянки мозку, у яких знижувався рівень метаболізму, є тими самими, що, як відомо, уражаються нейродегенеративними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера. Валентин Фастер, провідний автор дослідження, висунув гіпотезу про можливий причинно-наслідковий зв’язок між ранньою стадією таких серцевих захворювань та деменцією в подальшому житті.

Важливо зазначити, що точно наявність такого зв’язку це дослідження підтвердити не може. Та разом із попередніми дослідженнями воно дозволяє припустити, що субклінічний атеросклероз та порушення обміну речовин у певних областях мозку можуть бути пов’язані.

Тож на цьому етапі неможливо дізнатись, чи грає цей зв’язок якусь роль у будь-якому наступному появі хвороби Альцгеймера. Кортес Кантелі припускає, що на це питання вони зможуть відповісти протягом кількох наступних років.

Поділись


Новини партнерів