Ні для кого не секрет, що харчуватися потрібно повноцінно і тільки корисними продуктами. Як правило, всіма улюблені «ласощі» напхані консервантами, підсилювачами смаку, канцерогенними жирами та іншими не менш шкідливими речовинами. Тому лікарі настійно рекомендують пошкодувати травну систему, а зокрема і підшлункову залозу, від надмірного негативного впливу.
Вся справа в тому, що підшлункова, як ніякий інший орган ШКТ, вразлива перед поганими, які не приносять користь організму, продуктами.
Для того, щоб людям було легше розібратися в цьому питанні, експерти розділили шкідливі для підшлункової залози продукти на п’ять категорій
1. Солодощі . Одна з головних функцій підшлункової залози – це вироблення інсуліну. У ласунів даний орган працює на знос і з часом просто не в силах буде виробляти необхідну кількість гормону, в наслідок чого утворюється запалення підшлункової, яке запросто може перерости в панкреатит.
2. Газовані напої . Будь-яка газована вода вкрай небезпечна для організму людини, а якщо вона ще й солодка, то рівень шкоди підвищується в кілька разів. Газовані напої збагачені вуглекислим газом, який пошкоджує слизову шлунка, підшлункової залози та інших органів шлунково-кишкового тракту. У любителів газованої води нерідко розвиваються гастрити, виразки і панкреатити.
3. Кава . Надмірне споживання кави стимулює посилене виробництво травних ферментів, які в кінці-кінців наносять удар органам шлунково-кишкового тракту, руйнуючи їх стінки і провокуючи розвиток серйозних захворювань, в тому числі і панкреатиту.
4. Жирні страви . Надлишок вуглеводів і жирів, особливо канцерогенних, згубний для підшлункової залози і не тільки. Спочатку постраждає ваша фігура, а потім вже почнуть з’являтися проблеми зі здоров’ям. Панкреатит – одне з популярних захворювань серед огрядних людей, що харчуються фаст-фудом.
5. Спеції. Особливо шкідливі гострі прянощі, тому як вони дратують стінки шлунка і підшлункової залози, приводячи до розвитку запального процесу, який нерідко перетікає в панкреатит.
Читайте також: 5 ранніх симптомів панкреатиту і раку підшлункової залози
Медики рекомендують або зовсім відмовитися від цих категорій продуктів, або скоротити їх споживання до мінімуму.
Джерело