Фахівець назвав 7 основних симптомів високого тиску

Кожна четверта доросла людина у всьому світі має високий кров’яний тиск, що підвищує ризик серцевої недостатності, інсульту, судинної деменції та захворювань нирок. Однак більшість із цих людей не відчувають жодних симптомів, а отже можуть не отримувати необхідної медичної допомоги, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Ідеальним показником артеріального тиску 120/80 мм рт. ст., а все, що перевищує 130/80 мм рт. ст., вважається високим кров’яним тиском. Підвищений артеріальний тиск може виникнути у людей різного віку, тому життєво важливо розуміти, якими є попереджувальні ознаки та фактори ризику.

За словами кардіолога Олівера Сігала, не завжди зрозуміло, чому у людини зростає артеріальний тиск, але існує багато факторів, які можуть підвищувати ризик.

Факторами ризику високого кров’яного тиску є вік понад 45 років, надмірна вага, надмірне споживання солі, відсутність фізичних вправ, вживання алкоголю, генетика та куріння.

Доктор Сігал каже, що без вимірювання показників артеріального тиску може бути важко зрозуміти, чи підвищений він у вас. Та він назвав також 7 попереджувальних ознак, які можуть свідчити про високий кров’яний тиск. Важливо зазначити що вони виникають тільки при дуже високих показниках артеріального тиску, тому вони не можуть замінити регулярні вимірювання.

  • Сильний головний біль – якщо ви відчуваєте сильний головний біль більше 2 тижнів, вам слід звернутися по медичну допомогу, оскільки це може бути ознакою високого кров’яного тиску.
  • Втома або сплутаність свідомості – хоча це більш рідкісні симптоми, вони теж можуть свідчити про високий кров’яний тиск.
  • Носові кровотечі – надзвичайно високий кров’яний тиск може спричинити кровотечу з носа – зазвичай це відбувається, коли кров’яний тиск перевищує показник 180/120.
  • Проблеми із зором – високий кров’яний тиск може впливати на очі, часто спричиняючи розмитість, спотворення зору або симптоми мігрені.
  • Утруднене дихання і задишка
  • Нерегулярне серцебиття або біль у грудях
  • Стукіт в грудях, шиї або вухах

Доктор Сігал додав: “Є інші симптоми, які можуть бути пов’язані з високим кров’яним тиском, включаючи запаморочення, пітливість, хронічне безсоння, гіперемію обличчя, кров у сечі та плями крові в очах”.

Тож якщо ви відчуваєте будь-який із перелічених симптомів довше 2 тижнів, зверніться до сімейного лікаря. Він може направити вас до лікаря кардіолога для подальшого обстеження.

Поділись


Новини партнерів