5 суперпродуктів для зміцнення здоров’я нирок

Суперпродуктами прийнято називати ті види їжі, які містять особливо багато антиоксидантів, вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Наше тіло майже повністю залежить від життєво важливих органів (серця, легенів, нирок, печінки та селезінки). І хоча всі органи важливі, відмова одного з цих може завдати серйозної шкоди здоров’ю і призвести до смерті пацієнта.

Нирки розташовані в нижній частині спини. Завдання цього життєво важливого органу – фільтрувати такі речовини, як вода та солі з крові та виробляти сечу. Фермент ренін, який утворюють нирки, відіграє велику роль у регуляції артеріального тиску. Здорові нирки збалансовують мінеральні речовини, такі як сіль і калій, виводять з організму надлишок рідини, зберігають корисні поживні речовини і видаляють відходи через сечу. Також здорові нирки виробляють гормони, які впливають на роботу інших органів.

Дієта, сприятлива для нирок – це спосіб харчування, який допомагає захистити нирки від пошкодження. Ви повинні переконатися, що отримуєте правильний баланс білків, калорій, вітамінів та мінералів. Ось 7 суперпродуктів, що містять поживні речовини, необхідні для підтримки здоров’я нирок:

Вода. Це на сьогоднішній день найважливіший напій для організму. Клітини вашого організму використовують воду для транспортування токсинів у кров. Після цього кров проходить через нирки, які використовують воду для фільтрації цих токсинів і для створення сечі, яка виводить токсини з організму. Отже, для зміцнення здоров’я нирок пийте достатньо води. Пийте воду щоразу, як відчуваєте спрагу, і не менше 2-3 літрів протягом дня. Уникайте надмірного вживання солі.

Яблука. Яблука є хорошим джерелом пектину, розчинної клітковини, яка може знизити рівень холестерину та глюкози. Яблучна шкірка є потужним джерелом антиоксидантів, які захищають клітини мозку. Цей фрукт також корисний для здоров’я нирок.

Риба з високим вмістом жирних кислот омега-3. Жирні кислоти омега-3 є важливими поживними речовинами, які наше тіло не може виробляти, тому ми повинні отримувати з їжі. Лосось, тунець та інша жирна риба з високим вмістом омега-3 жирних кислот є чудовим природним джерелом цих корисних жирів. Жири омега-3 можуть зменшити рівень холестерину в крові, а також трохи знизити артеріальний тиск. Контрольований артеріальний тиск може допомогти захистити нирки. Але не вживайте з власної ініціативи добавки з кислотами омега-3. Визначити необхідність їх вживання та правильне дозування може тільки лікар.

Журавлина. Ця смачна ягода, як відомо, захищає від інфекцій сечового міхура, запобігаючи прилипанню бактерій до стінки сечового міхура. Ця її властивість також сприяє здоров’ю нирок.

Люди, які мають розлади або хронічні хвороби нирок, мають підвищений ризик погіршення їхньої функції, тому вони мають обирати продукти з низьким вмістом фосфору та калію. До них належать свіжі фрукти та овочі, хліб, макаронні вироби, рис, кукурудза та рис тощо. Їжа з високим рівнем фосфору – це м’ясо, птиця, вівсяна каша, молочна їжа, квасоля, сочевиця, горіхи та консерви або напої у пляшках, такі як холодний чай, газовані напої тощо. Уникайте обробленої їжі.

Поділись


Новини партнерів