Чому ніколи не слід змішувати алкоголь з енергетичними напоями

Зростання популярності енергетичних напоїв принесло нову тенденцію змішування напоїв з кофеїном та алкоголем. Щоб надати напою новий смак і годинами підтримувати високий рівень енергії, люди почали поєднувати енергетичні напої з алкоголь замість води та газованих напоїв. Експерименти зі смаками можуть здатися цікавими, але таке поєднання несе ризики для здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Як алкоголь, так і енергетичні напої мають свої чіткі характеристики. Відомо, що алкоголь викликає у вас сонливість, а енергетики допомагають підвищити концентрацію і не заснути. Якщо їх змішати, енергетичні напої можуть пересилити дію алкоголю і не давати вам заснути протягом тривалого часу. Це може заплутати організм, і в результаті ви можете вживати більше алкоголю, ніж зазвичай. Кофеїн є стимулятором, але коли його ефект минає, ви відчуваєте потребу у новій дозі, наприклад у чашці міцної кави.

Дослідження, проведені для аналізу ефекту змішування алкоголю з енергетичними напоями, дійшли висновку, що такий коктейль може змусити людей пити більше алкоголю, ніж вони могли б випити за інших обставин. Дослідники підкреслили, що така суміш може викликати звикання і сильно нашкодити здоров’ю.

Відповідно до даних Центрів контролю та профілактики захворювань, ті, хто поєднує алкоголь з енергетиками, втричі частіше вживають їх, ніж ті, хто цього не робить. Надмірне вживання алкоголю може призвести до алкогольного отруєння, що пов’язано з такими симптомами, як сплутаність свідомості, блювота, судоми, задишка та низька температура тіла.

Вживання енергетичних напоїв з алкоголем також може завдати шкоди здоров’ю серця. Це пов’язано з тим, що обидва напої мають різний вплив на кров’яний тиск і, їх поєднання може заплутати вашу внутрішню систему. Згідно з дослідженням 2018 року, суміш алкоголю та енергетичних напоїв можуть призвести до небезпечних змін діаметра кровоносної судини. Розширення судини до вживання енергетичного напою становило в середньому 5,1%, а згодом змінилося до 2,8%, що може збільшити ризик гострого порушення функції судин.

Ще одне дослідження 2016 року показало, що таке поєднання може призвести до значного підвищення як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску. Різка зміна артеріального тиску може бути особливо небезпечною для тих, хто вже страждає на гіпертонію.

Коливання артеріального тиску можуть призвести до створення додаткового навантаження на серце і можуть збільшити ризик інсульту, інфаркту та серцевих захворювань. Крім того, надмірне вживання алкоголю може вплинути на печінку та режим сну.

Енергетичні напої рекламуються як здорові та корисні, але часто до них додають величезну кількість цукру. Якщо ви стежите за своєю вагою, то суміш енергетиків з алкоголем напоїв може призвести до порушення режиму харчування. Тож у будь-якому випадку найкраще уникати змішування цих двох напоїв. Ви можете вживати їх окремо, через певні проміжки часу.

Поділись


Новини партнерів