5 найкращих дієт для жінок після 50 років

Всупереч поширеній думці, дієти потрібні не лише для схуднення. Зміна режиму харчування відповідно до потреб вашого організму може допомогти вам зберегти здоров’я та запобігти хронічним захворюванням, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Для жінок ще важливіше звертати увагу на свої дієтичні звички, особливо на пізньому етапі життя. Від менопаузи до уповільнення обміну речовин, в організмі жінки відбувається кілька важливих змін, коли її вік наближається до 50 років. Підтримання здорового способу життя та збалансованого харчування в цей період стає все більш важливим. Варіантів дієти багато, але не всі з них корисні для здоров’я. Правильна дієта – це та, якої легко дотримуватися, адаптувати, вона має бути збалансована і не потребує жорстких обмежень. Ось 5 дієт, які є найкращими для жінок після 50 років:

Середземноморська дієта. Ця дієта підходить для вирішення цілого ряду проблем зі здоров’ям і навіть підтримки здорової ваги. Четвертий рік поспіль середземноморська дієта, названа найкращою загальною дієтою року, вона передбачає збільшення споживання риби, фруктів, овочів, цільного зерна, бобових та оливкової олії. Молочні продукти вживаються в помірних кількостях, а м’ясо включається в раціон щотижня. Третина раціону складається з жирів, насичені жири не перевищують 8% від загального споживання калорій. Дослідження показують, що така дієта може збільшити тривалість життя, зменшити ризик діабету 2 типу та серцевих захворювань і навіть допомогти підтримувати здорову вагу. Вона базується на традиційній схемі харчування таких середземноморських країн, як Іспанія, Франція, Греція та Італія.

DASH Дієта. Дієта DASH була названа другою найкращою дієтою 2020 року. Дієта для боротьби з гіпертонією, або дієта DASH – це план харчування, розроблений спеціально для лікування або запобігання високого кров’яного тиску. Як ми всі знаємо, що з настанням менопаузи ризик серцевих захворювань та високого кров’яного тиску значно зростає. Для його контролю немає нічого кращого, ніж ця дієта. Цей режим харчування робить акцент на продуктах, багатих на кальцій, калій і магній, які, як відомо, контролюють високий кров’яний тиск. На цій дієті рекомендується вживати конкретні порції різних груп їжі, що залежить від щоденного споживання людиною калорій. В основному це овочі, фрукти та нежирні молочні продукти, цільні зерна, бобові, горіхи, насіння, риба та птиця.

Палео дієта. Палео дієта нагадує режим харчування, якого тисячі років тому дотримувались наші предки. Це дієтичний план з високим вмістом білка та низьким вмістом вуглеводів, в якому основна увага приділяється споживанню яєць, овочів, фруктів, горіхів та необробленого м’яса. На думку експертів, дієта з низьким вмістом вуглеводів може бути корисною для жінок, які стикаються з резистентністю до інсуліну у віці 50 років. У раціон не входять зернові, бобові, картопля, молочна їжа, оброблена їжа, рафінований цукор або сіль. Але якщо ви не сплануєте цю дієту ретельно, вона може призвести до дефіциту поживних речовин.

Веганська або вегетаріанська дієта. Обидва раціони орієнтовані на харчові продукти рослинного походження. Тваринні продукти повністю виключені або обмежені. Веганство – найсуворіша форма вегетаріанства. У цій дієті, окрім м’яса, люди уникають також вживання молочних продуктів та яєць. Дослідження показують, що дотримання веганської або вегетаріанської дієти може запобігти певним захворюванням, таким як хвороби серця, рак та діабет 2 типу. Недоліком цієї дієти є те, що вона може призвести до зниження рівня кількох поживних речовин, таких як вітамін В12, вітамін D, йод, залізо, кальцій, цинк та жирні кислоти омега-3.

Флекситарна дієта. Флексітаріанська дієта – це напіввегетаріанський дієтичний план, який більше зосереджується на харчових продуктах рослинного походження і іноді включає продукти тваринного походження, такі як м’ясо та риба. Це більш гнучка, ніж повністю вегетаріанська або веганська, дієта, і це хороший спосіб включити більше поживних в раціон. Дотримання цієї дієти може допомогти вам подолати дефіцит заліза та омега-3, які неможливо отримати в достатній кількості, дотримуючись веганської або вегетаріанської дієти. Ця дієта, як правило, включає більше кальцію – важливої ​​поживної речовини, необхідної для запобігання остеопорозу, який часто зустрічається у жінок після менопаузи. Дослідження показують, що ця дієта може навіть допомогти зберегти здорову вагу, здоров’я серця та запобігти діабету 2 типу.

Поділись


Новини партнерів