Вчені виявили причину неврологічних симптомів COVID-19

Неврологічні симптоми можуть значно частіше зустрічатись при COVID-19, ніж це вважалося раніше. Згідно з дослідженнями, щонайменше 30% пацієнтів з COVID страждають від неврологічних симптомів, які включають сплутаність свідомості, затуманення мозку і втому, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Neuroscience, підтвердило, що коронавірус може потрапити в мозок. Дослідження навіть показало, що вірус може потрапляти в мозок через ніс, підкреслюючи необхідність носити маски для запобігання вірусній інфекції. У новому дослідженні вчені визначили справжнього винуватця появи “мозкового туману”.

До цього часу експерти пояснювали стан затуманення мозку самим новим коронавірусом. Однак нещодавно нове дослідження показало, що цей стан насправді може бути результатом лікувальних процедур, призначених для лікування вірусої інфекції, а не дії самого вірусу.

Дослідження проводили дослідники з Memorian Sloan Kettering. Вони виявили, що причина неврологічних симптомів COVID може бути загальною, і це не вірус. Вони сказали, що затуманення головного мозку, швидше за все, виникає через наявність запальних молекул у рідині, що оточує головний та спинний мозок, яка називається ліквором. Дослідження було опубліковане в журналі Cancer Cell.

Це був поширений симптом серед госпіталізованих пацієнтів. Вчені співпрацювали з колегами-фахівцями з неврології, медичної допомоги, мікробіології та нейрорадіології, щоб побачити, що саме відбувається, і як вони можуть допомогти цим пацієнтам.

Дослідники визначили головний мозкові симптоми COVID станом, який називається енцефалопатією. Цей стан також спостерігається у пацієнтів, які проходять такий вид імунотерапії, як терапія Т-клітинними рецепторами химерних антитіл, що використовується для лікування раку крові. Ця терапія змушує імунні клітини вивільняти молекули, які називаються цитокінами.

Для дослідження було обстежено 18 госпіталізованих пацієнтів з важкими неврологічними проблемами. Пацієнтам довелося пройти сканування мозку, як МРТ та КТ, а також електроенцефалограму (ЕЕГ), щоб дослідники могли виявити причину їхніх розладів. Однак при скануванні причину їхнього стану. Дослідники підозрювали, що можуть знайти відповіді, якщо поглянути на спинномозкову рідину. У 13 із 18 пацієнтів вірусу у спинномозковій рідині не виявили. Однак вчені побачили стійке запалення та високий рівень цитокінів, що пояснювало затуманення мозку.

Поділись


Новини партнерів