8 переваг вживання шоколаду

З дитинства ми чули, що шоколад шкодить здоров’ю. Його пов’язують з вуграми, ожирінням, високим кров’яним тиском, ішемічною хворобою серця, карієсом та діабетом. Та не зважаючи на не найкращу репутацію, в помірних кількостях шоколад може принести нам користь, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Ось 8 переваг, які ви можете отримати, вживаючи шоколад:

Збільшення споживання поживних речовин. Шоколад дуже поживний, особливо темний шоколад з високим вмістом какао. Він багатий на мінерали і містить чималу кількість розчинної клітковини. Чорний шоколад насправді є одним з найкращих джерел цинку, поживної речовини, що відповідає за активацію близько 300 ферментів в організмі та активізацію обміну речовин. Крім того, шоколад також багатий на залізо, магній, мідь, марганець, калій, фосфор та селен. Але його слід вживати в помірних кількостях через наявність насичених і мононенасичених жирів.

Зниження артеріального тиску. Вміст флаванолів у шоколаді може стимулювати ендотелій, слизову артерій. Це, в свою чергу, призводить до утворення оксиду азоту – сполуки, яка розслаблює судини, що знижує опір потоку крові та знижує артеріальний тиск.

Зменшення ризику інфаркту та інсульту. Какао не лише знижує кров’яний тиск, а ще й зменшує ризик інсульту та інфаркту. Воно може допомогти знизити рівень ЛПНЩ в крові, високий рівень якого є одним із факторів, які спричиняють інсульт та серцеві захворювання. Два шведські дослідження підтвердили, що споживання 19-30 грамів шоколаду на день може знизити ризик серцевої недостатності. Однак користь не збільшується, коли люди вживають велику кількість шоколаду.

Зменшення запалення. Хронічне та тривале запалення в організмі може бути причиною ряду хронічних захворювань. Найпростіший спосіб зменшити запалення – споживання шоколаду. Какао має протизапальну дію, що може допомогти запобігти хронічним захворюванням і зберегти здоров’я. Дослідження також показали, що какао регулює бактеріальний склад кишечника, що і може спровокувати цю протизапальну реакцію.

Захист шкіри від пошкоджень. Шоколад, серед іншого, корисний для шкіри. Біоактивні сполуки, що містяться в шоколаді, можуть захистити шкіру від пошкодження сонячними променями, поліпшити приплив крові до шкіри та зберегти її зволоженою. Насправді, загальноприйняте уявлення про те, що шоколад викликає вугрі, також є помилковим.

Покращення роботи мозку. Якщо ви шукаєте шляхи покращення когнітивних функцій, тоді просто тримайте під рукою шматочок шоколаду. Вміст флаванолів в шоколаді пов’язаний з поліпшенням роботи мозку. Згідно з дослідженням, проведеним на здорових людях, споживання шоколаду протягом п’яти днів поспіль може допомогти поліпшити приплив крові до мозку. Це може бути більш корисним для людей похилого віку, які мають психічні розлади. Дослідження показують, що какао може бути корисним у разі таких нейродегенеративних захворювань, як хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

Поліпшення настрою. Ми всі прагнемо шоколаду в поганий день, і в цьому є наукове пояснення. Шоколад стимулює вироблення серотоніну та дофаміну. Ці гормони можуть підняти настрій та змусити вас почувати себе більш енергійними. Згідно з оглядом восьми досліджень шоколаду, опублікованим у Journal Nutrition Reviews, вживання шоколаду може допомогти підвищити настрій та покращити когнітивні здібності завдяки потужним флавонолам у ньому. Він також може бути корисним для людей, які страждають на депресію.

Контроль симптомів діабету 2 типу. Солодощі і діабет погано поєднуються, але шоколад відрізняється від інших смаколиків. Дослідження показують, що помірне вживання темного шоколаду може допомогти зменшити симптоми діабету 2 типу. Деякі дослідження показали, що збільшення споживання флавоноїдів може зменшити ризик розвитку цієї хвороби. Крім того, багате на флаваноли какао може посилити чутливість до інсуліну, покращити рівень цукру в крові та зменшити запалення у людей з діабетом та у здорових людей.

Поділись


Новини партнерів