Який незвичайний симптом може попереджати вас про негаразди із печінкою

Жирова хвороба печінки – це стан, при якому в печінці та навколо неї накопичується занадто багато жирової тканини. Це призводить до збільшення печінки і, в деяких випадках, до запалення або навіть до пошкодження печінки. Про ризик виникнення цього захворювання вас можуть попередити червоні долоні, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

До основних симптомів жирової хвороби печінки належать слабкість, безпричинна втрата ваги, пожовтіння шкіри та очей, збільшені та помітні під шкірою судини, а також почервоніння долонь, набряки живота та збільшення грудей у чоловіків.

Червоні долоні, викликані накопиченням жиру в печінці, відомі в медицині як пальмарна еритема. Почервоніння зазвичай виникає на нижній частині долоні людини, однак іноді воно може поширюватись на всю долоню аж до пальців. Також воно може з’явитись на стопах.

Експерти кажуть, що при жировій хворобі печінки виникає почервоніння, схоже на висип, а також шкіра стає блідою при сильному натисканні.

Еритема зазвичай асоціюється із захворюваннями печінки, такими як цироз печінки, гемохроматоз та хвороба Вільсона.

Деякі захворювання печінки є спадковими, тоді як на інші можуть впливати вибір дієти та способу життя, наприклад, вживання алкоголю. Залежно від стану печінки людини, деякі ліки також можуть спричиняти еритему. Тому при діагностиці лікар може уточнювати, які саме препарати ви приймаєте.

При порушеній функції печінки появу еритеми можуть спровокувати аміодарон, холестирамін та гемфіброзил. До інших причин її виникнення належать куріння, зловживання алкоголем та отруєння ртуттю.

Хоча жирова хвороба печінки може бути наслідком надмірного тривалого вживання алкоголю, неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖП) зустрічається значно частіше.

НАЖП можна розділити на дві категорії: проста жирова хвороба печінки, яка є просто надмірною кількістю жиру у печінці; та неалкогольний стеатогепатит, при якому разом із накопиченням жиру відбувається запалення та пошкодження клітин. Останній часто призводить до цирозу печінки.

Поділись


Новини партнерів