6 причин синдрому роздратованого кишечника

Синдром роздратованого кишечника – одне з найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту, яке в деяких випадках може бути навіть не пов’язане безпосередньо з його роботою. Що ж його викликає, і як його вилікувати?

Часто люди, відчуваючи час від часу нездужання на кшталт дискомфорту в кишечнику, підвищеного газоутворення, запорів або діареї, навіть не здогадуються, що у них синдром роздратованого кишечника (СРК), списуючи це на тимчасові неполадки в організмі. Як же визначити, що це саме СРК, і як його лікувати?

З точки зору медицини, шлунково-кишковий тракт при СРК насправді здоровий (він не уражений вірусами або шкідливими організмами, аналізи теж не виявляють негативних змін), але симптоми, якими проявляється СРК, спричиняють сильний дискомфорт і знижують якість життя. Ситуація ускладнюється тим, що захворювання може проходити і знову повторюватися протягом тривалого періоду. Тому дуже важливо розібратися в його причинах і почати їх усувати.

Існує 3 форми прояву цього захворювання, які відрізняються одна від одної симптоматикою:

  • СРК з метеоризмом – турбують важкість у шлунку, сильне здуття живота, часте відходження газів. Може з’явитися рефлюкс. Також захворювання супроводжується задишкою, тахікардією. Порушень стільця при цьому немає.
  • СРК із закрепами – стілець стає нерегулярним, затримки можуть становити до 7 днів, при цьому супроводжуватися болем в кишечнику. Сам стілець може містити домішки слизу, навіть крові.
  • СРК з діареєю – рідкий стілець турбує кілька разів на день (при цьому відчуття неповного випорожнення все одно залишається), може чергуватися з запорами, також може виникнути біль в кишечнику.

У будь-якій з форм синдром можуть супроводжувати підвищення температури, головний і м’язовий біль, набряклість, різка втрата ваги, пригнічений настрій.

Причини СРК

  1. Синдром роздратованого кишечника відносять до психосоматичних порушень здоров’я, у 30 – 45% пацієнтів виявляються стреси, тривалі переживання, психологічні травми, депресія, безсоння. Відомо, що робота мозку і кишечника безпосередньо взаємопов’язані.
  2. Незбалансоване харчування, його нерегулярність (відсутність режиму дня та харчування), недоїдання або переїдання, брак фізичної активності часто провокують виникнення симптомів СРК. Загострення викликають жирна їжа, шоколад, газовані напої, чіпси, кава, алкоголь.
  3. СРК може проявитися після перенесених кишкових інфекцій, коли мікрофлора всередині порушена, не вистачає корисних лактобактерій.
  4. Порушення моторики кишечника також може бути однією з причин неприємних симптомів СРК. Прискорена є причиною діареї, уповільнена – запорів.
  5. Порушення гормонального фону у жінок також можуть викликати загострення. Прояв симптомів СРК часто пов’язаний з фазами менструального циклу – виникають вони під час місячних.
  6. На жаль, спадковість також може побут причиною появи цього нездужання.

Як лікувати СРК

Оскільки причини у захворювання дуже різноманітні, лікування проводиться комплексно і включає в себе проведення медикаментозної терапії, психотерапію. Ліки покликані прибрати прояв симптомів і дискомфорт в кишечнику, робота з психотерапевтом – зняти напругу, розібратися в джерелах стресу.

Не менш важливо налагодити режим дня і харчування і взагалі перейти на максимально здоровий спосіб життя – висипатися, займатися фізичною активністю (вона стимулює роботу шлунково-кишкового тракту).

Що стосується харчування, то в залежності від прояву захворювання повинна призначатися своя дієта. При СРК з діареєю варто виключити з раціону сирі овочі та фрукти, особливо ті, що містять грубу клітковину (капусту, огірки, перець), продукти, що підсилюють бродіння і метеоризм (бобові, житній хліб), незбиране молоко, напої з кофеїном, штучні підсолоджувачі, цукровмісну їжу і напої.

При СРК із закрепами клітковина необхідна, але, щоб не погіршити стан кишечника, краще вибирати розчинну: вбираючи воду і перетворюючись в кишечнику в гель, вона розм’якшує калові маси і проштовхує їх назовні, не викликаючи різких спазмів або несподіваних позовів. Розчинна клітковина м’яко і природно нормалізує роботу кишечника, допомагає йому працювати чітко як годинник, підтримує баланс мікрофлори. До того ж, якщо часто турбують закрепи, необхідно вживати велику кількість рідини (1,5 – 2 л в день), тим більше при прийомі розчинної клітковини рідини точно треба більше, адже вона вбирає її у великій кількості.

Поділись


Новини партнерів