Експерти назвали кращі продукти для профілактики погіршення когнітивних функцій

Деменція і її найбільш поширена форма Альцгеймера вражають простих людей та геніїв, нероб, а також активних людей, людей, що піклуються про своє здоров’я, і тих, хто не приділяє йому великої уваги. Здається, що не існує способу життя, який міг би запобігти зниженню розумового розвитку. Але: його можна пом’якшити і відкласти.

Дієта грає в цьому важливу роль, тому що існує безліч поживних речовин і компонентів їжі, які підтримують гнучкість мережі нервових клітин і синапсів, щоб вона могла швидко і правильно обробляти інформацію.

  • Фітохімічні речовини – близько 8000 цих різних поліфенолів містяться в рослинній їжі.
  • Вітаміни-антиоксиданти C і E.
  • «Нервові» вітаміни групи B, особливо B6, B12 і фолієва кислота.
  • Омега-3 жирні кислоти – необхідні для будови і підтримки нервових клітин.

1. Кращі напої для голови

Напоєм номер 1, що втамовує спрагу, залишається вода. Її вживання повинно супроводжуватися двома-трьома чашками кави, зеленого або чорного чаю. Стимулюючий кофеїн в меншій мірі впливає на мозок, ніж поліфеноли-антиоксиданти. Якщо ви любите вино, можете кожного дня побалувати себе маленьким келихом червоного вина – в ньому також містяться захисні рослинні речовини.

2. Зелені овочі зміцнюють сірі клітини

Рекомендовані три порції овочів в день є майже непосильною задачею для багатьох жителів нашої країни. Але можна досягнути мети і за допомогою жменьки салату і подвійної порції рататуя. «Подвійна порція» означає, що половина тарілки основної страви повинна бути заповнена овочами. Суміш вітамінів, що міститься в овочах, також забезпечує важливу для мозку фолієву кислоту, і, звичайно ж, вони багаті поліфенолами.

3. Темні ягоди

У психічно здорової дієти MIND, що представляє собою суміш середземноморської дієти і дієти для зниження високого кров’яного тиску, ягоди вважаються найбільш цінними фруктами. Вони містять вітамін С, який зменшує утворення бляшок у кровоносних судинах – фактор ризику розвитку деменції. Плоди повинні бути стиглими і свіжими. Разом з яблуком жменя малини, полуниці або чорниці становлять рекомендовані дві порції в день.

4. Квасоля, горох, сочевиця

Вітаміни групи В, фолієва кислота і, звичайно ж, поліфеноли роблять бобові корисними для мозку. Замість тушкованої сочевиці можна використати шніцель з тофу, фалафель або хумус.

5. Мозку потрібні цільні зерна

Поліфеноли і вітаміни групи В роблять цільнозерновий хліб, макарони і рис цінними продуктами для здоров’я мозку.

Поділись


Новини партнерів