Всесвітній день боротьби з раком 2021: яких продуктів варто уникати, щоб знизити ризик розвитку раку

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раком. Цей день покликаний підвищити обізнаність про рак, його причини, профілактику, лікування та те, як жити за цим станом. Наше здоров’я та добробут є нашим найціннішим надбанням, і наш раціон може суттєво вплинути на них. Деякі продукти харчування можуть підвищити ризик захворіти на рак, якщо їх регулярно вживати в надмірній кількості. Рак є другою за поширеністю причиною смерті у світі. На думку деяких експертів, одним із факторів, що сприяють виникненню раку, є нездоровий спосіб життя та харчування. Регулярне вживання упакованої та неякісної їжі призводить до харчових дисбалансів, що може суттєво вплинути на здоров’я людини, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

“Екологічні фактори та фактори способу життя, включаючи дієту, відповідають за визнані в усьому світі відмінності у частоті виникнення ракових захворювань. Роль харчових звичок, нездорового способу життя та споживання фаст-фуду є одними з найважливіших причин раку. Люди, як правило, споживають більше консервів, оскільки це економить багато часу, який витрачається на приготування їжі”, – каже онколог доктор Правен Гарг.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2018 році через рак померло близько 9,6 мільйона людей. Деякі продукти харчування можуть збільшити ризик розвитку раку, якщо вживати їх протягом тривалого часу:

Ось кілька продуктів, яких варто уникати, якщо ви хочете знизити імовірність захворіти на рак:

Продукти, смажені на старій олії. Медики завжди рекомендували уникати смаженої їжі або скоротити її споживання до мінімуму. Регулярне вживання таких продуктів може збільшити ризик ожиріння, діабету та ряду інших ускладнень, які можуть негативно вплинути на вашу імунну систему. Вживання їжі, смаженої в олії, яка використовувалась для смаження кілька разів, ще більш шкідливе, оскільки олія стає канцерогенною.

Оброблене м’ясо. Бекон, салямі, пепероні та ковбаса, будь-яке м’ясо, яке було консервоване чи ароматизоване, може збільшити ризик раку товстої кишки. Якщо ми зменшимо споживання таких продуктів харчування, ризик захворіти на рак також скоротиться.

Алкоголь. Регулярне вживання алкоголю, особливо у великих кількостях, може збільшити ризик розвитку раку. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, вживання алкоголю може збільшити ризик раку рота, горла, гортані, стравоходу, товстої кишки, прямої кишки, печінки та молочної залози у жінок. Чим менше алкоголю ви вживаєте, тим нижчий у вас ризик розвитку раку.

Червоне м’ясо. Яловичина, баранина та свинина – все це червоне м’ясо, яке, як відомо, є добрим джерелом білка. Але споживати їх потрібно в помірних кількостях, оскільки його надлишок може збільшити ризик розвитку раку прямої кишки. Люди, які їдять більше 90 г вареного червоного м’яса або на день, повинні скоротити споживання хоча б до 70 г, щоб зменшити ризик розвитку раку.

Для того, щоб зменшити ризик раку, ваш раціон повинен включати багато фруктів і овочів, горіхів і насіння, цільного зерна, сочевиці та бобових. Киньте палити і вживати алкоголь і обов’язково займайтеся фізичними вправами щодня. Вести здоровий спосіб життя – один із найефективніших способів запобігти розвитку раку.

Поділись


Новини партнерів