5 речей, які трапляються, якщо довго ігнорувати симптоми СПКЯ

Гормони відіграють важливу роль у житті жінки. Будь то статеве дозрівання чи вагітність, в організмі відбуваються відчутні зміни. Коли кілька гормонів, а саме естроген, прогестерон та андроген починають впливати на яєчники, це може призвести до СПКЯ або синдрому полікістозних яєчників, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Не останнє значення для розвитку СПКЯ має нездоровий спосіб життя. Але його першопричиною є коливання рівня андрогену. Хоча жіночі яєчники виробляють невелику кількість цього чоловічого гормону, коли воно перевищує норму, це може вплинути на менструальний цикл у дівчат-підлітків. Ця проблема може виникнути у 12 років і тривати аж до 40, а то і до менопаузи.

Симптомами СПКЯ можуть бути порушення менструального циклу, збільшення росту волосся, особливо на обличчі, вугрі, збільшення ваги, потемніння шкіри, головний біль.

Необізнаність щодо причин та симптомів СПКЯ може призвести до таких серйозних наслідків:

Рак. Доктор Судешна Рей, консультантка акушерсько-гінекологічного відділення лікарні та дослідницького центру Яслок, Мумбаї, каже, що якщо роками не контролювати нерегулярний менструальний цикл, і врешті-решт у жінки трапляється лише 2-3 менструації на рік, збільшується ризик розвитку раку в слизовій оболонці матки. На жаль, цей рак може розвинутись у дуже молодому віці, навіть до 30 років.

Безпліддя. За словами доктора Рей, якщо вагітність не настає, а медичний огляд показав, що з чоловіком усе гаразд, можливо, що жінка свого часу не помітила симптоми СПКЯ. І зараз це вплинуло на її фертильність.

Викидень. Встановлено, що навіть якщо жінка з СПКЯ змогла завагітніти, у неї залишається високий ризик викидня, особливо на пізніх термінах.

Цукровий діабет. “Було помічено, що у жінок з СПКЯ частіше розвиваються проблеми з інсуліном через порушення роботи органів та балансу гормонів. Це призводить до діабету. Коливання рівня інсуліну також є однією з основних причин потемніння шкіри”, – попереджає доктор Рей.

Метаболічний синдром. Метаболічний синдром – це не окрема хвороба, а ціла група порушень, які часто виникають у жінок, що страждають на СПКЯ. Їх об’єднує те, що всі вони спричинені порушенням обміну речовин в організмі.

Крім цих ускладнень, ігнорування СПКЯ може стати причиною ожиріння, підвищення рівнів холестерину та артеріального тиску, а також апное сну.

Поділись


Новини партнерів