Вчені виявили зв’язок між хворобами ясен та деменцією

Деменція – це сукупність симптомів, пов’язаних зі зниженням функції мозку. найпоширенішим різновидом деменції є хвороба Альцгеймера, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Симптоми хвороби Альцгеймера розвиваються поступово протягом багатьох років, і з часом стають усе важчими. Втрата пам’яті часто є першою видимою ознакою, і в міру розвитку захворювання вона може супроводжуватися більш важкими симптомами, такими як зміни особистості та галюцинації.

Підтримка здоров’я серця, легенів та м’язів можуть посилити хімічні речовини в мозку, які допомагають запобігти розвитку деменції. Здорова дієта також допомагає зберегти когнітивні функції на більш тривалий час. Здоровий сон відіграє не останню роль у збереженні здоров’я мозку.

Але найновіше відкриття показує, що гарне здоров’я ясен може бути життєво важливим для запобігання зниженню когнітивних функцій.

Дослідження 2017 року включало 8000 учасників, які проживали і ​​Китаї. За ними спостерігали протягом протягом 13 років, фіксуючи їх когнітивні функції та стан здоров’я їхніх зубів. Вчені виявили сильну кореляцію між втратою зубів та зниженням когнітивних функцій, навіть після того, як було враховано природні вікові зміни зміни в обох показниках.

У 2019 році було надано переконливі докази того, що хвороба Альцгеймера може бути викликана бактерією, яка також спричиняє хвороби ясен.

Протягом десятиліть накопичення двох типів білків у мозку – амілоїду та тау – було в центрі уваги дослідників, які вивчали цю хворобу. Білки утворюють липкі бляшки, які руйнують нейрони (або нервові клітини, основні робочі одиниці мозку). Але стало очевидним, що спроби очистити мозок від цих білків невдалі. Спроби розробити препарати проти хвороби Альцгеймера провалились.

Орієнтовний документ, опублікований у журналі Science Advances, описав бактерію, яка може викликати захворювання ясен, Porphyromonas gingivalis. Попередні дослідження показали, що ця бактерія потрапляє в ділянки мозку, уражені хворобою Альцгеймера, викликаючи запалення, і що інфекції ясен можуть погіршити симптоми у мишей з хворобою Альцгеймера. Вона також може спричинити запалення мозку, подібне до хвороби Альцгеймера, нервові пошкодження та появу амілоїдних бляшок у здорових мишей.

У 2019 році вчені повідомили про виявлення двох ферментів, які P. gingivalis використовує для живлення, майже у всіх 54 досліджених ними зразках мозку, ураженого хворобою Альцгеймера. Ці ферменти, що руйнують білок, називаються гінгіпаїнами, і більш високі їх рівні знайшли саме у тканинах мозку, які містили більше фрагментів тау та були пов’язані з сильнішим когнітивним спадом.

У здорових людей ці ферменти також виявили, але у дуже малих кількостях.  Це підтверджує теорію про те, що P. gingivalis не потрапляє в мозок внаслідок хвороби Альцгеймера, а може бути її причиною.

Звісно, це не єдина можлива причина, але не зайвим буде подбати про здоров’я ясен в рамках профілактики деменції.

Поділись


Новини партнерів