Нове дослідження показує, що ожиріння може посилити симптоми хвороби Альцгеймера

Нове дослідження вчених Університету Шеффілда показало, що надмірна вага є додатковим навантаженням на здоров’я мозку і може посилити симптоми хвороби Альцгеймера, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Новаторське мультимодальне дослідження, проведене з використанням нейровізуалізації, показало, що ожиріння може сприяти вразливості нервових тканин, тоді як підтримка здорової ваги при легкій деменції може допомогти зберегти структуру мозку.

Результати, опубліковані в The Journal of Alzheimer’s Disease Reports, також підкреслюють вплив надмірної ваги в середньому віці на здоров’я мозку в старшому віці.

“Вважається, що понад 50 мільйонів людей страждають на хворобу Альцгеймера, і, незважаючи на десятиліття новаторських досліджень та величезних глобальних досліджень, ми все ще не маємо ліків від цієї жорстокої хвороби. Профілактика відіграє провідну роль у боротьбі з хворобою Альцгеймера. Важливо наголосити, що це дослідження не показує, що ожиріння викликає хворобу Альцгеймера, але воно демонструє, що надмірна вага створює додаткове навантаженням на здоров’я мозку і може посилити захворювання “, – провідна авторка дослідження, професор Анналена Веннері.

Вона додала, що люди не схильні думати про ризик деменції протягом життя, і згадують про нього вже після 60 років, коли вже надто пізно. Ми повинні значно раніше починати піклуватись про здоров’я мозку і пам’ятати про вплив надмірної ваги на різноманітні захворювання, включаючи нейродегенеративні.

Дослідники з Університету Шеффілда та Університету Східної Фінляндії дослідили МРТ сканування мозку у 47 пацієнтів, у яких було діагностовано легку хворобу Альцгеймера, 68 пацієнтів з легкими когнітивними порушеннями та 57 когнітивно здорових людей.

У новому дослідженні використовувались три додаткові обчислювальні методи для вивчення анатомії мозку, кровотоку, а також волокон головного мозку.

Міжнародна команда дослідників порівняла декілька зображень головного мозку та виміряла різницю в локальних концентраціях мозкових тканин, щоб оцінити обсяг сірої речовини, який дегенерує під час появи Альцгеймера, цілісність білої речовини, мозковий кровотік та наявність ожиріння.

У хворих на легку деменцію виявлено позитивний зв’язок між ожирінням та обсягом сірої речовини навколо правого скронево-тім’яного з’єднання. Це дозволяє припустити, що ожиріння може сприяти нервовій вразливості у когнітивно здорових людей та тих, хто має легкі когнітивні порушення.

Також науковці виявили, що підтримка здорової ваги при легкій деменції, пов’язаній з хворобою Альцгеймера, може допомогти зберегти структуру мозку.

“Втрата ваги зазвичай є одним із перших симптомів на ранніх стадіях хвороби Альцгеймера, оскільки люди забувають поїсти або обирають надто легкі закуски, як печиво або хлібці, замість більш ситних продуктів”, – пише співавтор дослідження, доктор Маттео Де Марко з Інституту неврології Університету Шеффілда. “Ми виявили, що підтримка здорової ваги може допомогти зберегти структуру мозку у людей, які вже переживають легку деменцію. На відміну від інших захворювань, таких як серцево-судинні захворювання або діабет, люди не часто замислюються про важливість харчування у зв’язку з неврологічними станами, але ці результати показують, що це може допомогти зберегти структуру мозку”.

Поділись


Новини партнерів