Що ви маєте знати про асцит та інші симптоми раку печінки

Асцит – це медичний термін, що позначає набрякання живота, викликане накопиченням рідини. Він може бути ознакою гепатоцелюлярної карциноми, найпоширенішого різновиду раку печінки, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

На ранніх стадіях хвороби симптоми відсутні, однак поступово можуть проявитись втрата апетиту, відчуття ситості після вживання невеликої кількості їжі та втрата ваги.

Інші попереджувальні ознаки раку печінки включають нудоту, блювоту, втому, загальну слабкість, високу температуру тіла і грипоподібні симптоми, пожовтіння шкіри та білків очей, темну сечу та блідий кал, появу синців та кровотеч навіть при незначних травмах.

Якщо ви помітили у себе будь-який з цих симптомів, негайно зверніться до лікаря. Навіть якщо буде виявлено, що у вас немає раку печінки, медики можуть діагностувати інше захворювання.

Існують певні фактори ризику, які підвищують шанси людини на розвиток раку печінки. Та майте на увазі, що наявність одного або декількох факторів ризику не гарантує розвитку захворювання. В той же час, їхня відсутність не гарантує, що ви не захворієте.

Одним з факторів ризику є вік (більшість хворих старші за 65 років). Також курці більше ризикують захворіти на рак печінки, ніж люди, які не палять. Збільшує ризик раку печінки і гепатит В та С, зловживання алкоголем, неалкогольна жирова хвороба печінки, гемохроматоз та первинний біліарний цироз.

Крім того, люди, які страждають від діабету 2 типу, гіпертонії, високого рівня глюкози в крові, високого рівня тригліцеридів, надлишку вісцерального жиру та люди, чиї близькі родичі також хворіли на рак, також мають підвищений ризик появи цього захворювання.

Більш того, анаболічні стероїди, які приймаються протягом тривалого часу, можуть незначно збільшити ризик розвитку у людини раку печінки.

Поділись


Новини партнерів