Три ознаки у роті, які можуть свідчити про нестачу вітаміну В12

Вітамін В12 – життєво важлива поживна речовина, що використовується в процесі синтезу ДНК та еритроцитів. Але з віком ви все більше ризикуєте постраждати від дефіциту В12. Тому кожен повинен стежити за можливими ознаками розвитку цього небезпечного стану, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Всі ми повинні бути певні, що отримуємо достатньо вітаміну В12 з раціону, так як наш організм не здатен його виробляти. Найкращі його джерела – це продукти тваринного походження, такі як м’ясо та риба.

Найпростіший спосіб перевірити, чи вистачає вам вітаміну В12 – це зазирнути всередину рота. За даними сайту Medical News Today, ця поживна речовина може мати прямий зв’язок зі здоров’ям ротової порожнини.

Симптоми дефіциту В12 викликані зменшенням вироблення еритроцитів. Це зменшує надходження кисню до різних тканин та органів, зокрема до язика, що і призводить до появи нездорових симптомів.

Однією з ключових ознак нестачі вітаміну В12 є набряк язика, відомий також як глосит. Язик стане червоним і незвично гладким. Може також погіршитись відчуття смаку.

У деяких пацієнтів також з’являються виразки в роті або з’являється відчуття печіння в роті.

Звісно, поява будь-якого з цих симптомів не обов’язково свідчить про те, що у вас дефіцит В12. Наприклад, виразки в роті є дуже поширеним явищем, вони можуть самі зникнути за кілька днів або тижнів. Вони рідко бувають викликані чимось серйозним.

Тим часом глосит може бути спричинений вживанням гострої їжі або носінням брекетів.

Але якщо ви також помічаєте поколювання в кінцівках або пожовтіння шкіри та білків очей, швидше за все ви маєте справу саме з дефіцитом В12. Поколювання в кінцівках – це одна з найсерйозніших ознак цього стану, так як його викликає пошкодження нервів, одна з найбільш важких ускладнень цього різновиду харчового дефіциту.

Поділись


Новини партнерів