5 способів запобігти розвитку остеопорозу

Остеопороз – це стан, при якому кістки слабшають і стають крихкими. На ранніх стадіях відсутні видимі симптоми захворювання, поки кістки не стануть досить слабкими, щоб раптовий удар або падіння призвело до перелому. До остеопорозу найбільше схильні жінки, які переживають менопаузу. Нестача естрогену безпосередньо пов’язана з менопаузою та розвитком остеопорозу. Цей гормон сприяє  підтримці міцності кісток в жіночому організмі, а отже, під час менопаузи жінки схильні до цього стану, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Як правило, жінки мають менші та легші кістки порівняно з чоловіками, і це робить їх більш сприйнятливими до таких захворювань, як остеопороз. Протягом останніх кількох десятиліть жінки виконували багато життєвих ролей, і розподіл часу між роботою та домом не залишав їм часу, щоб піклуватися про своє здоров’я.

Кістки – це жива тканина, яка постійно будується, руйнується і відновлюється в нашому тілі, залежачи від таких поживних речовин, як кальцій, вітамін D і калій. Кістки продовжують зміцнюватися приблизно до 35 років. Після цього вони починають втрачати щільність. Тканини стають більш пористими і, як правило, кістки набагато легше ламаються, коли тіло зазнає легкої травми.

Хоча у жінок немає чітких симптомів або причин остеопорозу, існує кілька запобіжних заходів, яких можна вжити вже у молодому віці, щоб запобігти цій хворобі. Ось кілька з них:

Киньте курити і зменште вживання алкоголю. Куріння, як відомо, зменшує здатність організму засвоювати кальцій, а нікотин може негативно впливати на формування кісткових клітин. Вживання алкоголю збільшує рівень паратиреоїдного гормону в організмі, який вимиває кальцій з кісток, що робить їх слабшими та більш крихкими.

Стежте за своїм харчуванням. Включіть у раціон продукти, багаті на вітамін D. Він допомагає засвоювати кальцій. Кальцій відіграє важливу роль у створенні кісткової маси та зміцненні кісток. Варений лосось, молочні продукти та зелень, така як броколі, капуста, є багатим джерелом вітаміну D.

Фізичні вправи. Відомо, що регулярні тренування сприяють підвищенню щільності кісткової тканини. Тридцять хвилин фізичних вправ щодня можуть запобігти низці захворювань, включаючи остеопороз. Біг і піші прогулянки – чудові варіанти для збільшення витривалості та кісткової маси.

Частіше гуляйте на вулиці. Сонячне світло є найкращим джерелом вітаміну D, але спосіб життя сучасної людини передбачає мінімальний контакт із ним. Тренуйтеся на сонці, щоб подвоїти переваги та заощадити час, поки ваше тіло отримає достатньо вітаміну D для засвоєння кальцію з їжі.

Регулярно проходьте огляди у лікаря. Якщо у вас недостатня вага, вам більше 50 років або ви переживаєте менопаузу, обов’язково регулярно перевіряйте рівень вітаміну D та кальцію в організмі. Це може допомогти у ранній діагностиці остеопорозу та у розробці ефективного плану лікування.

Поділись


Новини партнерів