Якою повинна бути дієта для зміцнення здоров’я печінки

Печінка – це життєво важливий орган, від якого залежить обмін речовин. Все, що ви їсте, врешті метаболізується печінкою. Також печінка бере участь у підтримці гормонального балансу, так як виводить з організму надлишок естрогену, який може сильно вплинути на наше здоров’я. Тому ми обов’язково маємо включити у раціон продукти, які сприяють очищенню печінки та зміцненню її здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Щоб підтримати функцію печінки, потрібно споживати фрукти, такі як яблука та авокадо; овочі, зокрема капустяні; зелений чай; білкові продукти та деякі спеції, включаючи коріандр та куркуму.

Для нормальної роботи печінки дуже важливий антиоксидант під назвою глутатіон. Відомо, що глутатіон захищає організм від пошкодження клітин, зменшує запалення та сприяє оновленню клітин, допомагаючи захистити печінку. Їжа з високим вмістом глутатіону – це авокадо, капуста і спаржа

Деякі продукти сприяють природному підвищенню рівня глутатіону. Вони мають високий вміст вітаміну С і вітаміну Е, а продукти, багаті на селен, сприяють зменшенню окислення клітин.

До продуктів з високим вмістом вітамінів Е та С належать мигдаль, авокадо, ягоди, грейпфрут, апельсини, перець, насіння соняшнику та помідори. Селен ви можете знайти у бразильських горіхах та рибі. Продукти, багаті на сірку, яка також стимулює вироблення глутатіону, включають часник, цибулю та капустяні овочі.

Підтримати здоров’я печінки ви можете за допомогою продуктів, які містять прогестерон. Це гормон, нестача якого часто пов’язана з дефіцитом вітаміну В6. Вона може призвести до перепадів настрою, мігрені та сильних симптомів ПМС.

До продуктів з високим вмістом В6 належать морква, шпинат, авокадо, зелений горошок, банани, яйця та лосось.

Ще одна важлива для печінки поживна речовина – це омега-3. Ці жирні кислоти можна знайти в насінні чіа, волоських горіхах, жирних різновидах риби та насінні гарбуза.

Магній, який сприяє зміцненню імунітету та зниженню тривожності, також допомагає вивести з організму продукти метаболізації естрогену та регулювати рівень гормонів в організмі. Джерелами магнію є насіння, горіхи, зелені листові овочі та молочні продукти.

Поділись


Новини партнерів