Дослідження показує збільшення поширеності рідкісного виду головного болю, пов’язаного з ожирінням

Оскільки показники ожиріння у всьому світі зростають, більш поширеним стає і тип головного болю, пов’язаний з вагою, який раніше вважався дуже рідкісним, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Хоча дослідження було проведене в Уельсі, один американський експерт сказав, що такий самий сплеск цього типу головного болю, ймовірно, відбувається не лише в Британії, а і у всьому світі. Мова йде про ідіопатичну внутрішньочерепну гіпертензію або ІВГ.

Однак він попередив, що те, що хтось страждає на ожиріння і відчуває головний біль, не означає, що у нього саме цей вид головного болю.

“Люди, що страждають на ожиріння, також мають більший ризик мігрені”, – зазначив доктор Брайан Гросберг, директор Центру головного болю Hartford HealthCare у Коннектикуті.

Дослідження показало, що показники IВГ зросли в Уельсі в шість разів між 2003 і 2017 роками – з 12 випадків на 100 000 людей до 76 випадків на 100 000 людей. Протягом того ж 15-річного періоду показники ожиріння в Уельсі зросли з 29% населення до 40%.

Автор дослідження Вільям Оуен Пікрелл каже, що таке зростання показників ІВГ має декілька причин, і в першу чергу це зростання рівня ожиріння. “Поширеність ожиріння у всьому світі майже потроїлась між 1975 і 2016 роками, і, отже, ці результати також мають глобальне значення”, – сказав Пікрелл, консультант-невролог з Університету Суонсі.

Його висновки були опубліковані цього тижня в журналі Neurology.

IВГ – це тип головного болю, який виникає, коли рідина, що оточує мозок та спинний мозок, накопичується в черепі. Це створює додатковий тиск на ваш мозок та зоровий нерв у задній частині ока, викликаючи симптоми, які можуть імітувати симптоми пухлини мозку, такі як виснажливий біль у голові, сліпі плями та, можливо, втрата зору, повідомляє Національний інститут очей.

Причина ІВГ до кінця не з’ясована, але основним методом її лікування є зниження ваги.

Науковці розглянули 1765 випадків IВГ, 85% із них були у жінок. Вони врахували індекс маси тіла пацієнтів (ІМТ), показник жиру в організмі на основі зросту та ваги, а також їхній економічний статус на основі їх місця проживання. Вони порівняли цю інформацію з даними про осіб без ІВГ. Виявилось, що ожиріння суттєво збільшує ризик розвитку ІВГ. Економічний фактор впливав лише на жінок і не був пов’язаний із вагою. Найбільший ризик ІВГ виявили у жінок з ожирінням дітородного віку.

Люди, які страждають на IВГ, також частіше потребували госпіталізації, причому 9% із них потребували операції на мозку для запобігання втраті зору, як показало дослідження.

Крім зростання поширеності ожиріння, вчені пов’язують сплеск ІВГ збільшенням обізнаності населення про цей стан та покращенням методів діагностики.

Поділись


Новини партнерів