Чи може дієта з високим вмістом білка посилити метаболізм?

З трьох макроелементів білок є найбільш важливим для тих, хто хоче скинути вагу і наростити м’язову масу. Наш організм щодня потребує великої кількості білка для відновлення існуючих клітин та створення нових. Крім того, білок допомагає нам довше залишатись ситими і, як вважається, сприяє прискоренню метаболізму, що дуже важливо для схуднення, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Це лише кілька причин, з яких людям, які прагнуть позбутись зайвих кілограмів, рекомендують вживати якомога більше білка. На жаль, зв’язок між білком та метаболізмом може виявитись не таким очевидним. Нещодавнє дослідження показало, що вживання білка зовсім не допомагає схуднути, а лише сприяє зменшенню жирової маси та збільшенню м’язової.

Дослідження було представлено на щорічній зустрічі Товариства ожиріння в Бостоні. Воно показало, що білок не прискорює метаболізм. Він пришвидшується за рахунок збільшення м’язової маси, до якого призводить високе споживання білка.

У дослідженні взяли участь 16 здорових людей, які протягом восьми тижнів дотримувались висококалорійної дієти. Їхні раціони включали різну кількість білка – 5, 15 чи 25%. Загалом учасники споживали на 40% більше білка, ніж потрібно для підтримки здорової ваги. Врешті-решт, було встановлено, що люди, які дотримувались дієти з різним вмістом білка, набирали однакову кількість ваги.

Науковці не були певні щодо того, як білок впливає на відкладання надлишку калорій в організмі. Однак, було цілком зрозуміло, що білок повинен впливати на відсоток жирової тканини в організмі. Насправді саме зміна співвідношення м’язової та жирової маси може прискорити процес схуднення, посилюючи обмін речовин.

Наш організм потребує білка для нормального функціонування, тому нам потрібно споживати його щодня. Здоровій дорослій людині потрібно споживати приблизно 0,80 г білка на кілограм своєї маси тіла. Включіть у свій раціон здорові джерела білка, такі як пісне м’ясо, морепродукти, квасоля, соя, нежирні молочні продукти, яйця, горіхи та насіння.

Поділись


Новини партнерів