Зелений чи чорний: який чай більш ефективно знижує кров’яний тиск?

Гіпертонія – це хронічний стан, при якому сила, з якою кров тисне на стінки судин, перевищує нормальну.  Цей стан може збільшити ризик серцево-судинних захворювань, тому життєво важливо його контролювати. Одним з найефективніших способів зменшити показники артеріального тиску є вживання зеленого та чорного чаю, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Чай – це напій, приготований шляхом заливання гарячою водою або окропом листя або листкових бруньок чайної рослини Camellia sinensis. Встановлено, що як зелений, так і чорний чаї знижують високий кров’яний тиск, і цей ефект значною мірою пояснюється вмістом рослинних сполук, які називаються флавоноїдами.

Дослідження показало, що флавоноїди можуть відігравати важливу роль в лікуванні гіпертонії  і контролі високого кров’яного тиску. Обидва види чаю можуть похвалитися здатністю знижувати артеріальний тиск, але дані свідчать, що один з них може бути трохи ефективнішим за інший.

У великому мета-аналізі науковці оцінили вплив споживання як зеленого, так і чорного чаю на кров’яний тиск. Було проведено систематичний пошук у трьох основних базах даних про здоров’я для порівняння інформації щодо обох чаїв.

Вчені виявили, що зелений чай може знизити систолічний артеріальний тиск на 2,1 мм рт.ст. та діастолічний артеріальний тиск на 1,7 мм рт.. Чорний же чай, демонстрував зниження систолічного артеріального тиску на 1,4 мм рт.ст., а діастолічного – на 1,1 мм рт. ст..

Таким чином, можна зробити висновок, що регулярне вживання зеленого чаю протягом тривалого часу може мати більш відчутний позитивний вплив на рівень кров’яного тиску.

Окрім змін у раціоні, для контролю рівня артеріального тиску рекомендують внести певні зміни у спосіб життя, зокрема регулярно виконувати фізичні вправи. Фахівці рекомендують аеробні фізичні вправи, кардіо вправи, силові тренування та вправи на розтяжку. Вони не лише допоможуть вам тримати під контролем артеріальний тиск, а і допоможуть  зміцнити загальне здоров’я організму.

Поділись


Новини партнерів