4 важливі функції вітаміну К в організмі

Поживні речовини відіграють важливу роль у збереженні здоров’я людини. Більшість поживних речовин не можуть вироблятись організмом, але вони необхідні для його нормального функціонування. Тому на стільки важливо обирати багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти продукти харчування, адже саме вони є основним джерелом поживних речовин для нас, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

З початком пандемії ми почали значно більше уваги приділяти своєму здоров’ю. Однак, найбільше всі зосередились на зміцненні імунітету та поживних речовинах, які могли б у цьому допомогти, як вітаміни С та D. Тому люди почали вживати більше продуктів, які містять саме їх. Однак інші поживні речовини, такі як вітамін К, також дуже важливі для нормального, здорового функціонування організму. Ось 4 причини ввести у свій раціон вітамін К для зміцнення загального здоров’я:

Зниження ризику переломів. Вітамін К сприяє збільшенню щільності кісткової тканини і, як відомо, зменшує ризик переломів, особливо у жінок після менопаузи. У жінок найвищий ризик розвитку остеопорозу саме на цьому етапі життя. Тому ви можете знизити ризик остеопорозу та переломів, якщо вживатимете багаті на вітамін К продукти чи прийматимете добавки з ним.

Зміцнення когнітивного здоров’я. Вітамін К сприяє зміцненню когнітивного здоров’я та пам’яті. З віком пам’ять стає слабшою, однак введення в раціон оптимальної кількості вітаміну К може зменшити ризик розвитку дегенеративних розладів.

Покращення здоров’я серця. Хвороби серця є основною причиною смерті у всьому світі і вони почали вражати навіть молодих людей. Згідно з дослідженнями, вітамін К допомагає контролювати артеріальний тиск, зменшуючи жорсткість судин. Жорсткість судин може збільшуватись з віком, що є поширеною причиною захворювань серця.

Згущення крові. Вітамін К відповідає за вироблення різних білків, які сприяють згущенню крові при травмах та кровотечах. Протромбін – це вітамін K-залежний білок, який безпосередньо бере участь у згортанні крові. Остеокальцин – ще один білок, який потребує вітаміну К для вироблення здорової кісткової тканини.

Джерелами вітаміну К можуть бути зелені листові овочі, полуниця, бобові, яйця, м’ясо та субпродукти та сир.

Поділись


Новини партнерів