Які симптоми можуть свідчити про хвороби печінки

У вас постійно набрякають ноги та щиколотки? Ви помічаєте, що шкіра стала жовтуватою? У вас часто з’являються висипання? Це можуть бути ранні симптоми основного захворювання печінки. Захворювання печінки – це будь-яке порушення функції печінки, яке впливає на її здоров’я. Печінка – один із життєво важливих органів, який підтримує загальне здоров’я організму. Зокрема, печінка сприяє перетворенню їжі в енергію, і знешкоджує шкідливі речовини, які потрапляють в організм, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Хвороби печінки можуть виникати з різних причин, які, в кінцевому підсумку, впливають на функціонування всього організму. Ось найпоширеніші стани, які можуть впливати на функцію печінки:

Гепатит. Це вірусна інфекція, яка викликає запалення, що призводить до пошкодження печінки. Існує 5 типів гепатиту – гепатит А, гепатит В, гепатит С, гепатит D, гепатит Е. Гепатити B, C та D можуть стати хронічними, якщо їх не лікувати.

Жирова хвороба печінки. У цьому стані жир накопичується в печінці через те, що організм виробляє занадто багато жиру, або не ефективно його метаболізує. Надмірне вживання алкогольних напоїв може призвести до алкогольної жирової хвороби печінки, тоді як ожиріння, високий рівень цукру в крові, резистентність до інсуліну можуть бути основною причиною неалкогольної жирової хвороби печінки. Якщо це захворювання не діагностувати або не лікувати на ранній стадії, воно може призвести до цирозу та печінкової недостатності.

Спадкові захворювання. Спадкові захворювання, такі як гемохроматоз, коли організм накопичує більше заліза, хвороба Вільсона, коли печінка поглинає мідь замість того, щоб виводити її, також можуть призвести до захворювання печінки.

Аутоімунні стани. Це будь-які стани, при яких імунна система помилково атакує здорові клітини організму, в тому числі і печінки.

Цироз. Це сильне рубцювання печінки та запущена стадія захворювання печінки.

До найпоширеніших ознак захворювання печінки належать втома, набряки у верхній частині живота, втрата апетиту, сильні кровотечі та поява синців навіть при незначних травмах або порізах, нудота та діарея.

Поділись


Новини партнерів