5 факторів, які можуть спричинити ерозію зубної емалі

Зубна емаль – це тверда зовнішня оболонка, яка захищає зуби від фізичних та хімічних пошкоджень. Це найтвердіша тканина людського тіла, яка навіть твердіша за кістки. Цей зовнішній шар піддається впливу продуктів харчування та напоїв. Певні фактори можуть спричинити ерозію зубної емалі, що може спровокувати різні стоматологічні проблеми, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV.

Ось список факторів, які можуть негативно вплинути на емаль зубів:

Кисла їжа та напої.  Їжа з високим вмістом лимонної кислоти або високим вмістом цукру викликає ерозію емалі. Слід уникати їх частого вживання, щоб уникнути взаємодії з кислоти з зубною емаллю. Також слід уникати газованих напоїв, оскільки вони мають кислу природу та містять велику кількість цукру.

Порушення харчової поведінки і розлади травлення. Такі проблеми, як булімія, шкідливі для ваших зубів, оскільки шлункова кислота контактує з зубами через блювоту.

Скреготіння зубами (Бруксизм). Скреготіння зубами або їх сильне стискання можуть призвести до пошкодження емалі та до підвищення чутливості зубів.

Великий вміст фтору у питній воді. Високий вміст фтору в питній воді викликає флюороз зубів, тобто зміну кольору емалі. Флюороз виникає внаслідок значного впливу фтору на етапі формування зуба.

Сухість у роті або ксеростомія. Слина врівноважує рівень кислоти в роті. Отже, при сухості в роті рівень кислоти в ротовій порожнині підвищується, що призводить до пом’якшення та ерозії емалі.

Завжди звертайте увагу на пошкодження емалі, зубний біль чи підвищену чутливість зубів. Якщо вчасно не звернутись до лікаря, у вас може розвинутись карієс, що призводить до руйнування зуба. Зверніться за медичною допомогою та дотримуйтесь здорового режиму гігієни порожнини рота, щоб запобігти проблемам із зубами.

Поділись


Новини партнерів