Менопауза може впливати на память жінки

Менопауза означає, що в житті жінки відбудеться багато змін. Під час менопаузи відбуваються значні гормональні коливання, тому у багатьох вона асоціюється з набором ваги та змінами настрою. Але останні дослідження також показали, що вона впливає на пам’ять жінки, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Дослідження показує, що на стадії менопаузи пам’ять може погіршуватись, а також можуть виникати труднощі з обробкою інформації. Це ж дослідження показало, що погіршення когнітивних здібностей може продовжуватись і після менопаузи. Його опублікували в інтернет-журналі Menopause.

Зазвичай прийнято вважати, що пам’ять людей з віком погіршується, як і їхня здатність пізнавати нове і розуміти складні концепції. Але численні масштабні дослідження показали, що менопауза є специфічним для жіночої статі фактором ризику когнітивної дисфункції, незалежно від старіння та симптомів менопаузи, таких як депресія, тривога та припливи жару.

Більшість попередніх досліджень не вивчали тривалість когнітивних змін, які відбуваються між применопаузою і менопаузою. Однак, науковці висували припущення, що негативні ефекти мають зникнути в період постменопаузи.

Нове дослідження, в якому взяли участь понад 440 кольорових жінок з низьким рівнем доходу, включаючи жінок з ВІЛ, дійшло висновку, що стадія менопаузи є важливим фактором, що визначає здатність до пізнання, а також що клінічно значущі когнітивні зниження та когнітивні порушення зберігаються в період постменопаузи, впливаючи насамперед на здатність до навчання та пам’ять. Також було виявлено, що помітні погіршення уваги та пам’яті продовжуються і в період постменопаузи.

Дослідники висунули теорію, що різницю в результатах щодо тривалості когнітивного спаду можна пояснити тим фактом, що це нове дослідження включало більше жінок з низьким рівнем доходу, які мають багато факторів ризику когнітивної дисфункції.

Попередні дослідження показали, що на зниження когнітивних функцій можуть впливати ВІЛ, бідність, низький рівень освіти, вживання наркотиків, високий рівень стресу, обмежений доступ до якісної медичної допомоги, проблеми психічного здоров’я та супутні захворювання.

Це перше відоме дослідження, яке оцінювало зміни в когнітивних показниках протягом менопаузи.

Поділись


Новини партнерів