Вчені назвали вітаміни, які допомагають зменшити ризик розвитку хвороби Паркінсона

Велике довготривале дослідження показало, що дієта, багата на антиоксиданти, наприклад вітаміни С і Е, може знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона, пише Жіночий світ з посиланням на Parkinsons news today.

Вітаміни С та Е – це антиоксиданти, які можна знайти у фруктах та овочах, таких як апельсини та броколі (вітамін С), або мигдаль, авокадо та шпинат (вітамін Е). Ці вітаміни важливі для загального стану здоров’я і, як відомо, запобігають пошкодженню та запаленню клітин.

Зараз дослідники зі Швеції оцінили раціон великої кількості людей, і спеціально виділили споживання ними вітамінів С та Е. У дослідженні взяли участь 43 865 чоловіків та жінок у віці 18–94 років, які не хворіли на хворобу Паркінсона. За станом їхнього здоров’я стежили в середньому майже 18 років.

На початку дослідження учасникам було запропоновано пройти анкетування щодо їхньої дієти протягом попереднього року. Потім науковці проаналізували споживання дієтичних антиоксидантів, зокрема вітаміну С та Е. Змінні коригували для споживання енергії, а дані аналізували за допомогою відповідних статистичних моделей.

Протягом дослідження у 465 учасників (1%) розвинулася хвороба Паркінсона. Важливо те, що групи з найвищим рівнем споживання дієтичних вітамінів С та Е мали на 32% нижчий ризик розвитку хвороби Паркінсона, ніж ті, що мали найнижчий рівень споживання цих антиоксидантів.

Цікаво, що жодної кореляції ризику розвитку хвороби Паркінсона зі споживанням бета-каротину, який міститься в капусті, гарбузі, кабачках та моркві, не виявлено.

Незважаючи на те, що результати дослідження свідчать про важливість дієти для запобігання  розвитку хвороби Паркінсона, вчені відзначили кілька обмежень. По-перше, той факт, що дієта вивчалася за допомогою анкет – і лише на початку дослідження – це забезпечує куди меншу точність, ніж безпосереднє спостереження. Крім того, аналіз не враховував можливі зміни раціону з часом.

Тим не менш, хоча необхідні подальші дослідження, щоб визначити точну кількість вітамінів С і Е, які можуть бути корисними для зменшення ризику хвороби Паркінсона, “наші результати свідчать про те, що споживання вітамінів Е і С разом з їжею може мати зворотну кореляцію з ризиком хвороби Паркінсона, ”, – написали науковці.

Поділись


Новини партнерів